Ziđinu dva miliona evra državne kovid pomoći, iako su beležili rekordne rezultate u proizvodnji

Kompanija "Ziđin koper" iskoristila je mogućnost koju je država neselektivno dala za pomoć privredi zbog pandemije korona virusa, iako je u prethodne dve godine zabeležila rekordne rezultate u proizvodnji bakra i zlata.
Ziđinu dva miliona evra državne kovid pomoći, iako su beležili rekordne rezultate u proizvodnji
Foto: Pixabay
Od preuzimanja RTB-a Bor, kineska kompanija "Ziđin" zaposlila je 500 novih radnika i najavila ulaganje u ovogodišnje projekte i proizvodnju od 408 miliona dolara.
 
Zaposleni u Ziđinu imaju prosečnu platu veću od 94.000 dinara, a oni su za državne podsticaje primili akontaciju iz dva dela.
 
Kako saznaje sajt istmedia.rs, ukupan iznos akontacije je isti kao i prethodnog meseca, ali je 15.450 dinara uplaćeno sa takozvanog "kovid računa" koji je otvoren kao pomoć države privredi.
 
Zahvaljujući državnoj pomoći, "Ziđinu", koji zapošljava oko 5.500 radnika, biće isplaćene i naredne dve akontacije, što znači da će država pomoći tu kompaniju sa više od dva miliona evra, odnosno da će dobiti pomoć koja se uplaćuje i preduzetnicima koji zbog restriktivnih mera mesecima ne rade ili rade smanjenim kapacitetom.
 
Kineska kompanija je samo jedna od firmi u Srbiji koja je iskoristila ono što joj je država omogućila.
  • Mile

    19.04.2021 06:41
    Za Dragana
    Na pitanje koliko je tu naše, odgovor je jednostavan: polovina. Kinezi su vlasnici 63%, Srbija 37%, ali Srbija naplaćuje PDV od prodaje onih 63%, čak i kada Zijin prodaje samom sebi jer je Serbia Zijin Copper srpska kompanija, registrovana u Srbiji. Dakle, Srbija dobija 37% + 63*0,2% = 49,6%. Ne samo od zlata, već i bakra, plavog kamena, sumporne kiseline i svega ostalog, uključujući PDV za svaki materijal, sirovinu, opremu ili alat koji kompanija nabavi, uključujući poreze na dobit, pa od ostatka 37% odozgo, uključujući doprinose za PIO i zdravstveno, te porez na plate (pola od toga gradu a pola u državni budžet).

    Zato se Srbiji isplati da kupuje zlato od Serbia Zijin Copper kompanije za državne rezerve. Kao i nekada, plaća po ceni zlata tog dana na londonskoj berzi (London Metals Exchange) ali se 20% vraća u državnu i gradsku kasu Bora u vidu PDV-a. A to je povoljnije nego kupiti od bilo koga na berzi. Da li je to povoljno ili ne? Nismo mogli da razmišljamo na taj način. Jednostavno - nismo imali para za modernizaciju niti za otvaranje movog ležišta, samo su Kinezi imali dovoljno para da plate skidanje debele jalovinske pokrivke. Bez toga, mogli smo samo da zatvorimo RTB i buldožerima poravnamo pogone.
  • Gaga

    18.04.2021 12:44
    5500 ima dobre plate
    A koliko njih i u okolini ima zdrava pluća, i koliko njih će da dočeka penziju? I koliko će da koštaju društvo kad krenu da se masovno leče? I oće li zidjin da im plaća dugogodišnja bolovanja, šta kaže superhikov zakon o radu?

    Ne svirajte više.
  • Tinatov

    18.04.2021 11:57
    Bagra razume samo jezik ulice
    A freelancerima retroaktivan porez 60% bez zdravstvenog i PIO staza na 300 eura mesecn zarade ?.Vidimo se ispred Skupstine opet 24 aprila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.