Niko u Srbiji ne proverava kvalitet građevinskog materijala, uvođenje kontrole smeta pojedincima koji enormno zarađuju

Građevinski materijal koji se koristi za izgradnju stanova, kuća, infrastrukturnih objekata na srpskom tržištu niko ne kontroliše.
Niko u Srbiji ne proverava kvalitet građevinskog materijala, uvođenje kontrole smeta pojedincima koji enormno zarađuju
Foto: 021.rs

"Novosti" navode da stovarišta i fabrike ne nadzire inspekcija kako bi proverila kvalitet stolarije, cementa i drugo.

Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić kaže da je rezultat toga da se mnogo lošeg materijala, koji ne odgovara propisanim standardima, ugrađuje u objekte i zbog toga su posebno oštećeni kupci koji papreno plaćaju stan ili kuću. Komora je zbog ovoga uputila inicijativu Ministarstvu građevinarstva da hitno uvede inspekcijski nadzor nad građevinskim proizvodima.

"Prodaje se sve i svašta, uvoze se materijali sumnjivog kvaliteta, ima mnogo proizvoda i na crnom tržištu, ali niko ne kontrolište kvalitet, da li su kancerogeni, radioaktivni, da li zadovoljavaju standarde energetske efikasnosti. To nije dobro ni zdrastveno ni ekološki", objašnjava Rodić.

On navodi da su hitno rešavanje ovog problema inicirali prvi put kod Ministarstva još 2019. godine. Tražili su dopunu Zakona o građevinskim proizvodima kroz uvođenje nadzora koji se odnosi na proizvodnju, isporuku i distribuciju materijala. Nadležni organi nisu preduzeli ništa po tom pitanju, pa su u martu ponovo uputili zahtev na istu adresu.

"Kako do danas ovaj problem nije rešen, a imajući u vidu da su trenutno najveće investicije Republike Srbije u infrastrukturne i druge objekte od nacionalnog značaja, nepostojanje plana redovnog nadzora tržišta građevinskih proizvoda je od velikog rizika. Predloženo rešenje daje mogućnost da se u kratkom roku uspostave ravnopravni uslovi poslovanja za sve učesnike na našem tržištu. Samo na takav način će se podstići konkuretnost i sačuvati rentabilnost i opstanak proizvodnje građevinskih proizvoda u Srbiji", navodi se u inicijativi Građevinske komore.

Rodić kaže i da njihovu inicijativu da inspekcija kontroliše kvalitet građevinskog materijala neko pokušava da osujeti, jer u sadašnjim okolnostima mogu da ostvare korist. Kako je objasnio mnogima uvođenje kontrole smeta, zato što švercom ili na lošim materijalima hoće da ostvare enormne zarade.

  • nadzor djoka

    26.04.2021 10:02
    odogovor
    jako me interesuje od svih ovih, koji su se javili, ko je
    građevinske struke.
    kladim se - niko.
    ali zato, svi imaju potrebu da kažu nešto važno...
  • /

    19.04.2021 22:26
    /
    oblepe i stub stiroporom da izgleda deblji
  • kontrola

    19.04.2021 11:05
    kvalitet
    uvesti obavezno ispitivanje u akreditovanim laboratorijama za svaku proizvodnu šaržu i izveštaj o ispitivanju da bude dostupan kupcima da vide kvalitet

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija