Ružić: Nismo izgubili nijednu školsku godinu i imamo kontinuitet u obrazovanju

Povratak đaka u školske klupe je pokazatelj da se epidemiološka situacija popravlja, a važno je da nismo izgubili nijednu školsku godinu i da imamo kontinuitet u obrazovanju, rekao je za RTS ministar prosvete Branko Ružić.
Ružić: Nismo izgubili nijednu školsku godinu i imamo kontinuitet u obrazovanju
Foto: 021.rs
"Prirodno je da u urbanim sredinama bude veća koncentracija zaraženih, pa je tako najviše bilo u Beogradu i Novom Sadu, a javljao se u statističkim podacima i Zrenjanin. Međutim, nije bilo više od dva do tri odsto zaraženih među zaposlenima i oko jedan odsto među đacima, što ne znači da su se zarazili u školama ili na fakultetima", rekao je ministar prosvete.
 
Vakcinacija je, prema rečima Ružića, jedini lek da se suzbije epidemija, da se izborimo sa koronavirusom.
 
"Oko 55.000 zaposlenih u prosveti je vakcinisano, što je nešto više od trećine i to je dobar pokazatelj. Ja i ovim putem pozivam, ne samo prosvetne radnike, već građane iz svih starosnih grupa da se vakcinišu", rekao je Ružić.
 
Ružić kaže da je važno da nismo izgubili ni jednu školsku godinu i da imamo kontinuitet u obrazovanju.
 
"Nastavnicima je dozvoljeno da od programa odstupe do 20 odsto kako bi se sa đacima fokusirali na najvažnije. Sam proces nije zaustavljen, stečeno znanje nije ugroženo", istakao je Ružić.
 
Dodaje da je probni test male mature urađen, a najvažnije je da se pripreme urade na vreme.
 
"Zbirke zadataka su odštampane u januaru, ima više opcija zatvorenih zadataka, zaokruživanja odgovora. Motivacija je naravno veća na završnom testu i đaci imaju dovoljno vremena da se pripreme za 23, 24. i 25. jun kada će se održati mala matura", rekao je Ružić.
  • Garišon

    19.04.2021 14:06
    Jel ovo ministar Marinko Magla znači?
  • Maja

    19.04.2021 13:36
    Raspad našeg školstva je počeo paralelno sa raspadom svega u ovoj nazovi državi i to mnogo pre korone.Dovoljno je čitati komentare I videti sa kolikom količinom nepismenih ljudi raspolažemo.Deset posto od nečega cenim da ne ume da izračuna bar pola njih.Neznanje koliko bakra proizvodi koja od pedeset USA država i koji su organi kod žabe neće proizvesti neku štetu. Veoma mali broj dece će iz ovog izaći neoštećen u svakom smislu isključivo ogromnim zalaganjem roditelja ( koji su obrazovani,imaju volju,vreme i finansijska sredstva) da svojoj deci obezbede adekvatno obrazovanje i popune ovu nenadoknadivu provaliju koja je nastala ovim sad već godinu I po dana pohadjanja ( idemo,ne idemo) nastave.A koliko je takvih?Mnogi jednostavno po ceo dan rade.Mnogi imaju vremena ali ne znaju ništa.Mnoge boli briga.Uz dužno poštovanje prosvetnim radnicima koji se trude online nastava je po meni onako nešto da se zadovolji forma i da se kaže da se tu nešto radi.Verujem da i oni sami misle tako i da bi svakako voleli da se nastava odvija normalno.Ali sad,šta je tu je.Za motanje kablova biće valjda dovoljno.
  • Običan gradjanin

    19.04.2021 12:41
    Sramota
    Kakvo je to naše školstvo kada su prosvetni radnici imali prioritet u vakcinisanju i to je uradila samo 1/3? Čemu oni našu decu da uče? Umesto da budu predvodnici. "Knjige, braćo moja, knjige, a ne zvona i praporce!"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.