Ugostitelji traže razgovor sa Vladom, ovo su mere koje su predložili

Ugostitelji Srbije saopštili su da su predali pismo u kome su od Vlade Srbije zatražili razgovor o merama za otklanjanje posledica pandemije, koje bi bile obostrano prihvatljivo rešenje.
Ugostitelji traže razgovor sa Vladom, ovo su mere koje su predložili
Foto: 021.rs
Oni su naveli da su nezadovoljni dosadašnjim radom strukovnih udruženja, pa su se deklarisali kao "nezavisni" i tvrde da njihovo angažovanje nije politički motivisano, već da se samo bore za opstanak.
 
Jedna od prvih mera koje predlažu je da se ukinu doprinosi Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) na minimalne neto plate koje su zaposleni dobili kao pomoć države za period kada je ugostiteljima bio ograničen ili zabranjen rad. Ta mera bi, kako su naveli, sada spasla poslodavce da državi ne moraju da "vrate" 61 odsto od dobijenog minimalca po radniku.
 
Među zahtevima je i da se za period kada nisu radili ukinu takse za SOKOJ, OFPS, eko taksa, taksa za isticanje firme…
 
Na listi predloga mera je i da država spreči blokiranje računa preduzetničkih radnji i preduzeća dok se ne steknu uslovi za plaćanje zaostalih dugova i kazni.
 
Ugostitelji traže i da se uvede moratorijum na dospela potraživanja, omogući nesmetana isporuka električne energije i zabrani prinudna naplata svih obaveza na 18 meseci, od dana suspenzije svih mera zabrane rada u ugostiteljstvu.
 
Na spisku je i zahtev da se porez na dodatu vrednost (PDV) smanji sa 20 na deset odsto na 18 meseci, od dana suspenzije svih mera zabrane u sektoru ugostiteljstva.
 
Od države ugostitelji očekuju i "brže" kredite Fonda za razvoj sa minimalnim kamatama od jedan odsto i grejs periodom od dve godine koji bi bili bi dostupni svima, a ne samo povlašćenima.
 
Među predloženim merama je da se ugostitelji skinu sa crne liste banaka za dobijanje kredita, a da se zaposlenima u noćnim klubovima, barovima i salama za svečanosti isplate bruto plate za period kada nisu radili.
 
U pismu se navodi i da bi trebalo formirati zajednički radnu grupu koja će definisati realne epidemiološke mere, a ne "jedna osoba na devet kvadrata" koje bi bile primenljive i precizne za razne kategorije ugostiteljskih objekata kako ih inspekcija ne bi slobodno tumačila.
 
Podsetimo da je juče premijerka Ana Brnabić rekla da se razmatra još jedan vid sektorske pomoći za barove i noćne klubove i da država traži način da ih identifikuje jer su takvi lokali među najpogođenijima u čitavoj privredi.
 
S obzirom na to da noćni klubovi i barovi nemaju jedinstvenu šifru delatnosti, dogovoreno je da se do sledećeg sastanka izradi predlog po kome bi ti lokali na pravedan i jedinstven način mogli biti identifikovani.
  • verci

    20.04.2021 16:26
    nameti
    Ugostitelji izdaju fiskalne račune i moraju da plaćaju porez, jer im u pritivnom država blokira račun u roku od 7 dana i uračuna kamatu. Pdv ako ne platiš ide ogromna kazna plus blokada. Reprogram se ukida, ako ne platiš do 10.u mesecu.
    Ima onih koji rade i sada kada se ne sme, a oni su vrv dobili i kredit.
    Govorim u ime ugostitelja, koji imaju prijavljene radnike i plaćaju svoje obaveze. Da bi to sad mogli, moraju da rade ili da im država pomogne.
  • Dr.Dre

    20.04.2021 09:24
    Ja vam sigurno necu ulaziti u vase kafice.Ova pandemija mi je otvorila oci. Shvatio sam da moze bez vas da se zivi I da sam brdo love ostavljao na vase kafe I pica koju su preplacena trostruko. Na meni se vise necete bogatiti. Kad se samo setim lopovskih konobara I kako sam se zestoko svadjao sa njima za svaki dinar koji su pokusali da drpe.
  • Niko

    20.04.2021 07:40
    A ugustitelji da daju casnu pionirsku,da ce placati poreze,kucati fiskalne racune,prijavljivati na pio zaposlene,izvrsiti merenje buke i uticaj na okolinu,nece tociti alkohol maloletnim i osobama u alkoholisanom stanju,da ce smanjiti marze na usluge sa 300-500% na pristojne cene,da ce postovati radno vreme,nece zauzimati javne povrsine,povrsine zajednicke stambenih zgrada,da nece lokali biti u vlasnistvu narko dilera,peraca novca,spekulanata.... oni koji vec postuju te mere nemaju razloga da su protiv istih. Stop nasilju buke,,dima kuhinja,duvanskog dina,smeca,alkoholizma,droge i dr sto nose takvi ugostiteljski objekti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija