Ukida se funkcija šefa pregovaračkog tima, uvode se koordinatori klastera

Srbija više neće imati Tim za vođenje pregovora sa Evropskom unijom, niti njegovog šefa, već Tim za podršku pregovorima i njegovi članovi biće koordinatori šest pregovaračkih klastera, nastalih na osnovu nove metodologije pristupanja EU, navodi se u odluci Vlade Srbije u koju je portal Juropijan vestern Balkans (EWB) imao uvid.
Ukida se funkcija šefa pregovaračkog tima, uvode se koordinatori klastera
Foto: 021.rs
Tanja Miščević će tako ostati jedina osoba koja je bila na funkciji šefa Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.
 
Ona je na ovom položaju bila od 2013. do 2019. godine, a od njenog odlaska je Srbija dobila nekoliko zamerki iz EU što njen naslednik nije imenovan, podseća portal.
 
U Timu za podršku pregovorima, prema ovoj odluci, sedeće koordinatori šest klastera u okviru kojih su sada raspoređena dosadašnja pregovaračka poglavlja -  Osnove, Unutrašnje tržište, Konkurencija i uključivi rast, Zeleni dogovor i održiva povezanost, Resursi, poljoprivreda i kohezija i Spoljni odnosi.
 
Koordinatore ovih klastera, koji će biti članovi Tima za podršku pregovorima, imenovaće Vlada iz redova članova Vlade, a za treći, četvrti i peti klaster postojaće i "sa-koordinatori#, koji će se birati iz redova državnih sekretara nadležnog ministarstva ili državnih službenika na položaju.
 
Pregovaračke grupe, koje je Vlada prethodno osnovala za svako pojedinačno poglavlje, sa zadatkom da pripremaju pregovaračke pozicije sa EU i izrađuju plan usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom, sada će biti okupljene u šest klastera i pregovore će pripremati koordinisano.
 
U dokumentu u koji je EWB imao uvid jasno je stavljeno do znanja, međutim, da će glavnu ulogu u procesu imati novo telo, Koordinacija za vođenje pregovora o pristupanju  Srbije, čijim radom rukovodi glavni pregovarač, odnosno ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović. Tim za podršku pregovorima, zamena za nekadašnji Pregovarački tim, ima zadatak pružanja pomoći ovlašćenom glavnom pregovaraču Srbije - ministru u Vladi zaduženom za evropske integracije, a Koordinacija, kojom ministar rukovodi, usmerava i vrednuje rad Tima za podršku pregovorima, navodi portal.
  • Mile

    23.04.2021 07:07
    A sta sada ciniti?Dali i mi moramo uvesti šest pregovaračkih klastera.Tu je šest Superb Skoda,šest plata i šest deviznih dnevnica i tako šest.....Koga vise zajebavate??????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.