Formirana radna grupa za analizu stanja dvoraca u Srbiji

Vlada Srbije formirala je međuresornu radnu grupu za analizu utvrđenog stanja, predlaganje namene i korišćenja objekata - dvoraca, dvorova, vila i letnjikovaca u državnoj svojini koji imaju staus kulturnog dobra ili dobra koji uživaju prethodnu zaštitu.
Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, koja je predsednica Radne grupe, ukazala je da se značajan broj ovih objekata nalazi u lošem stanju i da je važno da ovo telo sagleda kulturne, ekonomske i turističke potencijale koji imaju i buduću namenu.
 
Konstitutivnom sastanku, osim Gojkovićeve, prisustvovali su članovi radne grupe ministri Tomislav Momirović, Jadranka Joksimović, Tatjana Matić, kao i pomoćnica direktora Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije Aleksandra Gavrilović, poručuju u ministarstvu kulture.
 
Zadatak radne grupe je da sagleda utvrđeno stanje objekata koji imaju status kulturnog dobra kao i onih za koje se pretpostavlja da imaju svojstva od posebnog značaja za kulturu, umetnost, i istoriju i da predloži namenu i korišćenje u cilju obezbeđivanja njihovog održivog razvoja.
 
Utvrđeno je da je u Srbiji 118 takvih objekata koji imaju status spomenika kulture ili se nalazi u statusu pod prethodnom zaštitom, a od ukupnog broja njih 82 su u državnoj svojini.
  • Kraljica

    23.04.2021 19:45
    Naša
    Naša Maja biće kraljica u dvorcu i čekace svoj princa......
  • Lovac

    23.04.2021 15:29
    EU-poglavlja
    Ministarka Joksimovič bolje neka se mane dvoraca i neka se pozabavi pristupnim poglavljima,.Više od 20 meseci nije otvoreno ni jedno novo poglavlje u pregovorima sa EU.
  • Dokle

    23.04.2021 15:20
    Plan
    Da naprave plan kako da ih o trošku države renoviraju a onda podele međusobno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.