Uvođenje ličnog bankrota bi zaštitilo građane od izvršitelja, ali u Srbiji još nema uslova za to

Uvođenje instituta ličnog bankrotstva obezbedilo bi da se zaštite dužnici od poverilaca, najčešće banaka, ali i drugih koji potražuju novac i često za to angažuju izvršitelje koji su veoma nemilosrdni.
Uvođenje ličnog bankrota bi zaštitilo građane od izvršitelja, ali u Srbiji još nema uslova za to
Foto: 021.rs
To je izjavio profesor Beogradske bankarske akademije (BBA) Hasan Hanić i dodao da su pojedini dužnici u nemogućnosti da izmire svoje obaveze ne svojom krivicom, već ponekad i drugih, pa čak i državnih institucija.
 
- Neretko u medijima ili u našem okruženju čujemo o iskustvima građana kojima su izvršitelji popisali ili zaplenili imovinu, neki od njih, kada do toga dođe, prete samoubistvom, a pojedini životi su ugašeni upravo zbog velikog zaduženja - rekao je Hanić.
 
On je ukazao da bi zbog takvih situacija bilo dobro da postoji mogućnost zaštite dužnika u određenom periodu, najčešće tri do pet godina. Hanić ističe da uvođenje instituta ličnog bankrotstva podrazumeva i određivanje stečajnog upravnika koji bi u tom određenom periodu vodio računa o imovini i prihodima prezadužene osobe.
 
Dodaje da to opet podrazumeva da se ostavi određeni minimalni iznos koji je neohodan za podmirenje osnovnih životnih potreba, uključujući i mesto za stanovanje, ukoliko osoba koja je zadužena nema stan. Ukazuje da je pre donošenja instituta ličnog bankrotstva potrebno da postoje dobri uvidi u imovinu dužnika, kako se ne bi dogodilo da neko ko tvrdi da je prezadužen imovinu prenese na drugu osobu.
 
- Ovde je važno da postoje dobar uvid, dobre evidencije, međutim, mi nemamo, koliko je meni poznato, dobro obezbeđen takav sistem. Na kraju krajeva, mnogi objekti nisu ni registrovani ni uknjiženi - naveo je Hanić.
 
Između ostalog, institut ličnog bankrotstva podrazumevao bi i uključivanje sudova i njihovu efikasnost, ali, ukazuje Hanić, domaći privredni sudovi prenatrpani su zbog drugih sporova. Kaže da iskustva takvih instituta postoje u razvijenim zemljama, na primer u SAD i drugim evropskim zemljama.
 
Hanić ocenjuje da je postojanje takvog instituta dobro jer bi pružilo mogućnost građanima da u određenom periodu pronađu novi posao i izmire obaveze, a da ne dođu do teške situacije. Dodaje da bi to odgovaralo i poveriocima, ali i pokazalo da je država odgovorna i da vodi računa o svojim građanima.
 
Međutim, Hanić smatra da se u Srbiji još nisu stekli uslovi za institut ličnog bankrotstva, a da je to stav i Narodne banke Srbije (NBS). Očekuje da do donošenja rešenja takvog zakona dođe između 2025. i 2030. godine.
 
- Ako se pandemija ne produži i ako se isključe neke vanredne okolnosti do kojih može doći, ali i ukoliko se ove stope privrednog rasta prognozirane u narednom periodu ostvare, ja mislim da bi se u periodu od 2025. do 2030. moglo doći do pripreme odgovarajućeg rešenja i pravnog okvira za institut ličnog bankrotstva - zaključio je Hanić.
  • Još

    25.04.2021 10:44
    Još
    Još jedan vid pljačke u najavi!!! Ustaj narode nenormalni....!!!
  • smrdijestina

    25.04.2021 09:28
    nema ovde leka
  • N

    25.04.2021 09:15
    N
    Nije šija nego vrat! Ništa to neide na dobro to vam je imaš porodičan stan i osoba koja je zadužena za vaš slučaj kaže,prodaj to kupi nešto manje,itd. Uki uti ustavom privatne izvršitelje sve vratiti suduRS. Jer ovo zaista više nije održivo ni materijalno ni psihički,niko neželi biti dužan ali koliko je porodica ostalo bez posla i primanja? E to treba zaustaviti kao i inflaciju,tada nebi imalo mesta za izvršitelje i njihovim zelenaškim kamatama i bahatom bogaćenju i ponašanju! Sve ostalo je gola pljaćka ovog naroda koji iz kog meni nepoznatig razloga sve ovo trpi!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.