Kako i gde se prijaviti za 60 evra

Prijava za pomoć "30 plus 30 evra" počinje sutra preko portala Uprave za trezor, dok će građani telefonom moći da se prijavljuju od 5. do 15. maja.
Kako i gde se prijaviti za 60 evra
Foto: 021.rs
Za pomoć ne treba da se prijavljuju penzioneri, građani koji su na izdržavanju zatvorske kazne i korisnici socijalne pomoći.
 
Ko ima pravo na pomoć
 
Pravo na novčanu pomoć države u iznosu od 60 evra, odnosno dva puta po 30 evra imaju svi punoletni državljani Srbije koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije i važeću ličnu kartu na dan 23. aprila. Onima koji napune 18 godina u periodu između maja i novembra ne sleduje pomoć, piše Blic.
 
Penzioneri bi pored ovih 60 evra trebalo da dobiju dodatnih 50 evra u septembru, dok nezaposlenima koji su na evidenciji Nacioalne službe za zapošljavanje sleduje dodatnih 60 evra jednokratne pomoći, koja će im biti isplaćivana počev od 1. juna. 
 
Isplata novćane pomoći ovoj kategoriji građana vršiće se automatski, bez prijave, a novac će biti uplaćen na posebne namenske račune.
 
Kada je reč o Srbima sa prostora Kosova i Metohije, na novčanu pomoć od 100 evra imaju pravo deca do 18 godina starosti, kao i punoletni. Na podršku od 200 evra u dinarskoj protivvrednosti imaju pravo nezaposleni punoletni žitelji Kosova i Metohije.
 
Kako se prijaviti
 
Prijavljivanje će biti moguće na dva načina, elektronski će biti u funkciji od sutra do 15. maja, a moguć je preko sajta Uprave za trezor, gde će građani morati da unesu četiri podatka.
 
Sve što će biti potrebno da građani urade nakon ulaska na sajt je da kliknu na polje "Podnošenje prijave" i tamo unesu svoje podatke - JMBG, broj lične karte i banku u kojoj imaju otvoren račun.  Ukoliko građani nemaju već otvoren račun u nekoj banci, u padajućem meniju treba da kliknu na banku preko koje žele da im bude isplaćen novac i time se automatski prijavljuju za ovu pomoć.
 
Na taj način će im biti otvoren jednokratni namenski račun, bez ikakvih troškova.
 
Takođe, treba da označe polje kojim potvrđuju saglasnost za obradu ličnih podataka. Nakon što se prijave, mogu i da provere status svoje prijave izborom drugog polja. Ukoliko imaju bilo kakvih problema, mogu ih prijaviti izborom treće opcijre - "Pijava problema". Nakon podizanja novca, namenski račun će biti ugašen.
 
Prijava će biti moguća i telefonom, na broj koji će na vreme biti i zvanično objavljen. Ovaj način prijave putem kontakt centra počinje 5. maja, a i kod ovog načina građani će morati da ostave pomenute lične podatke i podatke o banci. Broj telefona biće objavljen uoči 5. maja.
 
Kada stižu pare
 
Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će penzionerima kojih ima više od 1,7 miliona, prvih 30 evra biti isplaćeno 6. maja, a drugi deo u novembru, dok će dodatnu pomoć dobiti u septembru.
 
Mali je precizirao da će 7. maja po 30 evra dobiti građani koji su na služenju zatvorskih kazni i korisnici socijalne pomoći.
 
"Od 12. maja krećemo da isplaćujemo 30 evra za sve koji se prijave do tada, a očekujemo da ćemo do 20. maja svima koji se prijave isplatiti prvih 30 evra", najavio je Mali.
 
On dodaje i da će 10. maja stići pomoć i za privredu u vidu druge polovine minimalne zarade za sve koji su se prijavili u aprilu.
  • Zoran

    15.05.2021 15:23
    Prc
    Zalite se upravi. Ali upravi vodovoda
  • Ivana

    14.05.2021 20:05
    Bruka i sramota. Nemaju svi ista prava. I kod nas je isti problem. Ovo je kao lutrija neko dobija neko ne. Onda neka kazu a ne da prave narod budalom. Nema se kome obratiti jer ih zabole bas.
  • zorica

    14.05.2021 09:42
    pomoc drzave
    stigla mi je jutros poruka od trezora (posle 10 dana) da podaci nisu usklađeni sa podacima koje je u
    registar dostavio MUP.sta dalje raditi zna li neko?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.