Sindikat prosvetara: Sramota da je za Vladu zaštita srpskog jezika i pisma nepotrebna

Odluka vladinog Sekretarijata za zakonodavstvo o odbacivanju predloga zakona o zaštiti srpskog jezika i pisma kao "nepotrebnog", predstavlja čin ravan nacionalnom samoubistvu i sramoti, ocenili su danas iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.
Sindikat prosvetara: Sramota da je za Vladu zaštita srpskog jezika i pisma nepotrebna
Foto: Pixabay
Upozorili su da se u obrazloženju te odluke, kao "razlog potiskivanja ćirilice latiničnim pismom" navodi kako će se na taj način pomoći privredi "koja neće imati dodatne troškove pišući razna uputstva i deklaracije za robu ćiriličnim pismo za srpsko tržište".
 
"Zahvaljujući ovom zakonskom 'opravdanju', ćirilica se sve više zamenjuje latiničnim pismom na svim nivoima javnih službi, kulturnih i medijskih institucija i svih sredstava javnih komunikacija. Nebrigom nadležnih organa vlasti i neusvajanjem zakona o srpskom jeziku i pismu, odričemo se sopstvenih kulturnih vrednosti i čuvanja nacionalnog identiteta i njegovog obeležja", naveli su iz sindikata.
  • @Limanac

    30.04.2021 13:17
    Kažete:
    "Онај ко не поштује своје не завређује поштовање других."

    Znači poštujete i srpsku latinicu.
    Srpski nije samo ćirilica, nego ćirilica i/ili latinica.

    Kao zalažete se za čuvanje, ali zapravo vi ne volite srpski takav kakav je nego ga vraćate 1 vek unazad, kao da se XX vek nije dogodio.

    U čemu je problem da budete ponosni na svoj jezik takav kakav je?
    Zašto glumite Ruse, Bugare, Makedonce?
    To vas ne čini većim nego manjim Srbima.
  • Лиманац

    29.04.2021 20:58
    Пиши ћирилицом!
    Онај ко не поштује своје не завређује поштовање других.
  • Dušebrižnici

    29.04.2021 16:04
    Ovi dušebrižnici našli o ovome da pišu u danu kada je objavljena vest i video da se u Narodnoj skupštini R.Srbije propričao kineski.

    Će se dotični pobuniti protiv upotrebe stranog jezika u Skupštini?
    Ili njima samo srpska latinica zapravo smeta, da se ne lažemo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija