Državni organi povodom Svetskog dana slobode medija: Red pohvala i zahvalnosti, red apela

Državni organi uputili su svoje poruke povodom Svetskog dana slobode medija.
Državni organi povodom Svetskog dana slobode medija: Red pohvala i zahvalnosti, red apela
Foto: Pixabay
Poverenik: Novinari su uspešno radili svoj posao u teška vremena pandemije
 
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović pozvao je sve organe vlasti da poštuju slobodu medija i izražavanja i njihovo pravo na pristup informacijama od javnog značaja. 
 
Poverenik na Svetski dan slobode medija ukazuje da organi vlasti moraju da transparentno i blagovremeno objavljuju informacije kojima raspolažu.
 
"Koliko je važna uloga slobodnog novinarstva pokazala je i ova globalna pandemija COVID-19, kroz potrebu da se građanima pruže proverene, pravovremene i pouzdane informacije. Novinari su svoj zadatak u ovim teškim uslovima uspešno uradili. Sloboda medija predstavlja temelj demokratskog društva, vladavine prava, uvažavanja različitosti i poštovanja dostojanstva", ističe poverenik Milan Marinović.
 
Poverenik se zahvalio svim medijima na poštovanju privatnosti i zaštite podataka o ličnosti lica koja su pozitivna na koronavirus, objavljujući samo minimum neophodnih podataka u cilju zaštite javnog zdravlja i smanjenja broja obolelih.
 
Ministarstvo: Konkretnim aktivnostima pokušavamo da poboljšamo stanje
 
Ministarstvo kulture i informisanja je svim novinarima i medijskim radnicima čestitalo Svetski dan slobode medija napominjući da je od esencijalnog značaja da novinari, bez obzira u kojim medijima rade budu nezavisni, da izveštavaju odgovorno i profesionalno poštujući etičke standarde i principe novinarstva.
 
Ministarstvo u saopštenju ističe da se "svim novinarima i medijskim radnicima mora omogućiti da nesmetano rade i obavljaju svoj posao, a da njihova lična bezbednost i profesionalni integritet ni jednog trenutka ne smeju biti dovedeni u pitanje".
 
"Svako demokratsko društvo teži da na kvalitetan način uredi oblast informisanja i medija koja je jedan od nosećih stubova demokratije. U današnje vreme svedoci smo izloženosti građana velikom broju kako informacija tako i dezinformacija, uključujući i obmanjujuće i lažne vesti, što predstavlja jedan od glavnih izazova sa kojima se suočavaju u manjoj ili većoj meri sve države, pa i naša. U proteklom periodu Republika Srbija je donela niz dokumenata, značajnih za uređenje oblasti informisanja i medija, čime je pokazala da je bezrezervno posvećena stvaranju bezbednog i podsticajnog okruženja za slobodne i profesionalne medije", navodi se u saopštenju resornog ministarstva.
 
Ministarstvo dodaje da "pokušava da konkretnim aktivnostima doprinese poboljšanju stanja na medijskoj sceni".
 
"Potpredsednik Vlade i ministar kulture i informisanja Maja Gojković je na samom početku svog mandata povukla sve neosnovano podnete tužbe protiv medijskih kuća i novinara, usvojen je Akcioni plan za primenu medijske strategije za period 2020-2025, formirane su Radna grupa za praćenje sprovođenje Akcionog plana kao i Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara pod čijom je inicijativom pokrenut SOS telefon za novinare i medijske radnike u cilju njihove pravovremene i efikasne zaštite. Takođe pristupilo se sistemskom uvođenju medijske pismenosti u pred univerzitetsko obrazovanje i u cilju toga izrađen je priručnik za medijsku pismenost za vaspitače, nastavnike i stručne saradnike", navode u ministarstvu.
 
Poverenica: Nеdоpustivо dа nоvinаri i nоvinаrkе budu izlоžеni nаsilјu
 
Pоvеrеnicа zа zаštitu rаvnоprаvnоsti Brаnkicа Јаnkоvić čеstitаla je Svеtski dаn slоbоdе mеdiја svim nоvinаrimа i nоvinаrkаmа u Srbiјi i istakla dа su slоbоdni i nеzаvisni mеdiјi klјučnа vrеdnоst svаkоg dеmоkrаtskоg društvа.
 
"Slоbоdа mеdiјskоg izrаžаvаnjа nе smе biti ugrоžеnа, јеr је оd izuzеtnе vаžnоsti zа svе grаđаnе i grаđаnkе i zbоg tоgа је nа držаvi оbаvеzа i оdgоvоrnоst dа tе vrеdnоsti оčuvа i zаštiti. Nеdоpustivо је dа nоvinаri i nоvinаrkе budu izlоžеni nаsilјu i nеоphоdnо је dа im sе оmоgući bеzbеdаn rаd, јеr nikо nе trеbа dа budе u strаhu zаtо štо оbаvlја svој pоsао", poručuje Poverenica.
 
Istоvrеmеnо, kako dodaje, mеdiјi su mоćnа snаgа u svаkоm društvu i imајu оdgоvоrnоst u bоrbi prоtiv gоvоrа mržnjе, diskriminаtоrnih izјаvа i sеksističkih stаvоvа, kојi u nаšеm јаvnоm prоstоru pоstајu svе čеšći. 
 
"S оbzirоm na to dа imајu klјučnu ulоgu u оblikоvаnju stаvоvа јаvnоg mnjеnjа, prоfеsiоnаlnо i оdgоvоrnо infоrmisаnjе uz stаlnо unаprеđivаnjе stаndаrdа izvеštаvаnjа kојi prоmоvišu tоlеrаnciјu i mеđusоbnо uvаžаvаnjе, оbаvеzа је svih kојi rаdе u mеdiјimа", zаklјučuје Pоvеrеnicа.
 
Zaštitnik građana: Solidarnost novinara je ključ
 
Zaštitnik građana Zoran Pašalić čestitao je svim novinarima i medijskim radnicima 3. maj i ponovo naglasio da je međusobna solidarnost glavni uslov za poboljšanje njihovog položaja i smanjenje svih vrsta pritisaka i napada na predstavnike ove profesije.
 
"Kolegijalnost i podrška, tačnije međusobna solidarnost novinara, glavni su uslovi za poboljšanje položaja novinara u našoj zemlji. Pritisci i napadi na novinare zabeleženi su i prošle godine, a njihova evidencija, kao i ranijih godina, i dalje nije jedinstvena", rekao je Pašalić.
 
Pašalić je naveo da je pre godinu dana, u maju 2020, sa sedam medijskih udruženja i asocijacija i tri novinarska sindikata potpisao Sporazum o uspostavljanju platforme za evidenciju slučajeva ugrožavanja bezbednosti i pritisaka na novinare i ostale medijske aktere, da je završena tehnička izrada te platforme i da je u toku unošenje dostupnih podataka u bazu.
 
"Cilj je uspostavljanje jedinstvene baze podataka o napadima na novinare, kao i efikasnijeg mehanizma zaštite bezbednosti novinara. Svi podaci o napadima i pritiscima na novinare skupljeni na jedno mesto doprineće delotvornijem postupanju nadležnih organa u slučajevima ugrožavanja bezbednosti novinara", naveo je Zaštitnik građana.
 
Istovremeno, prikupljene informacije omogućiće i efikasniju reakciju Zaštitnika građana na postupanje nadležnih organa po prijavljenim slučajevima kršenja slobode medija i slobode izražavanja, rekao je Pašalić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija