Ministarka Čomić: Čeka se mišljenje Saveta Evrope o Zakonu o istopolnim zajednicama

Volela bih da predsednik Srbije Aleksandar Vučić bude u situaciji da odlučuje o potpisivanju ukaza, jer bi to značilo da je Skupština izglasala Zakon o istopolnim zajednicama, što bi bio jako dobar korak za našu zemlju, poručila je danas ministarka za ljudska i manjinska prva i društveni dijalog Gordana Čomić.
Nakon što je predsednik Vučić izjavio da ne može da potpiše Zakon o istopolnim zajednicama, ako ga Narodna skupština usvoji jer je, navodi, dužan da štiti Ustav, Čomić za TV K1 kaže da kakav god bude ishod tog procesa, jedno je sigurno - nema ukaza kojim se može poništiti život.
 
Ona je za TV K1 rekla da se trenutno čeka mišljenje eksperta Saveta Evrope, koji će procenjivati da li je taj zakon u skladu sa zabranom diskriminacije.
 
"Jedno je sigurno - nema ukaza kojim možete poništiti život i šta god Srbija bude odlučila, ljudi, čije je lično svojstvo da žive u istopolnim zajednicama, tako će živeti, a sa zakonom će biti manje nesrećni, jer će imati rešene imovinske i druge odnos", navela je Čomić.
 
Na pitanje kako tumači Vučićevo "ne" za Zakon o istopolnim zajednicama, Čomić kaže da je reč o vladavini prava, te da je to njegova nadležnost.
 
"Ono što je novost u toj izjavi, a koju je malo ko iz javnog mnjenja čuo, jeste da on govori o promeni Ustava. To do sada nikome u Srbiji nije palo na pamet", rekla je ministarka, uz ocenu da je to važna poruka.
 
Naglašava da je postojeći Ustav ljudskopravaški i antidiskriminacioni u kome, dodaje, postoji opredeljenje države da gradi vladavinu prava, slobodu medija i drugo, što, napominje, često manjka u javnosti.
 
Međutim, ističe, ne sme se odustati od onoga što piše u Ustavu.
 
Čomić poručuje i da je velika borba za slobodu medija u Srbiji, koju ocenjuje ocenom dva.
 
Ona ukazuje i da je vlada od 2012. godine ostala dosledna evropskim reformama, kao i da je "pokušajima gradila i prostor za Zakon o zabrani diskriminacije".
  • Bojan

    04.05.2021 09:27
    @Miodrag

    10% stanovništva Srbije je 650 hiljada plafon. I šta tebe briga šta će svedočiti ko pred matičarem?
  • Miodrag

    03.05.2021 22:12
    Hormoni.

    Gospodjo ministarko kad ste i kako ustanovili da ova grupu gradjana brojoi oko 10 posto stanovnistva? To znaci da ih je 750.000 hiljada, sto je apsolutna neistina. Sta ce svedociti svdoci pred p'osebni matičarom pri sklapanju istopolne zajednice?
  • Vesko

    03.05.2021 19:18
    @Petar
    Predstavlja 250 000 eura koliko je dobila od Vrhovne Kese. A ti radi za 300e mesecno. Glupav narod je zaboravio sta je juce jeo, a ne Gocinu istoriju i "za 1 Srbina 100 Muslimana".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija