Tužilac Ilić o slučaju "Palma": Pravosuđe napredovalo u zaštiti svedoka, primenjuje se i ono što smo navikli da gledamo u filmovima

Marinika Tepić neće saopštiti imena onih koji su spremni da svedoče o podvođenju i pedofiliji u Jagodini dok se svedocima ne odredi zaštita, dok Palma tvrdi da može lako da otkrije ko su svedoci.
Tužilac Ilić o slučaju "Palma": Pravosuđe napredovalo u zaštiti svedoka, primenjuje se i ono što smo navikli da gledamo u filmovima
Foto: 021.rs
Kako god da svedoče, znaću ko su, poručuje Dragan Marković Palma. Međutim, da to baš i nije toliko lako objašnjava za N1 zamenik republičkog javnog tužioca Goran Ilić, koji kaže da srpsko zakonodavstvo poznaje dva pristupa u zaštiti svedoka.
 
Ilić za N1 kaže da naš zakonik poznaje dva modela zaštite – jedan obavezno uključuje zaštitu identiteta tog i takvog svedoka, a drugi model poznaje zaštitu lica koja su posebno osetljiva i taj drugi model omogućava da se izbegne neposredni kontakt i prisustvo okrivljenog prilikom isptivanja posebno osetljivog svedoka.
 
U oblasti zaštite svedoka pravosuđe je veoma napredovalo, objašnjava Ilić, pa čak može da se primenjuje ono što smo navikli da gledamo u filmovima.
 
"Može da se izvrši njihova fizička dislokacija, najčešće se to vrši njihovim preseljenjem u drugu državu, čak je bilo i slučajeva da se vrši plastična operacija nad svedokom koji je učestvovao u nekom krivičnom postupku u svojstvu svedoka i da se kroz promenu njegovog fizičkog opisa praktično vrši njegova zaštita", ističe.
 
Najveće iskušenje u procesima koji su politički osetljivi nisu zaštita svedoka, ocenjuje Ilić, već sve zavisi od nezavisnosti pravosuđa koje u Srbiji, kako kaže, ne postoji, odnosno samostalnosti javnog tužilaštva.
 
Opširnije na sajtu N1.
  • DS 011

    04.05.2021 08:46
    Ilic malo tuzilac pa malo advokat malo tuzilac
    pa ce uskoro opet advokat da bude
    samo polako
  • NS

    04.05.2021 07:15
    Grcka se otvara za turizam sad ce Palma da vodi decu u Paraliju da igraju vodeno kolce..booollliii njega za optuzbe,a vi,majke i ocevi pustajte decu,da idu sa ovim covekom,bio ili nebio kriv nebih mu ni orah iz ruke trebalo uzeti.Sramota za Srbiju ovaki ljudi "domacini"!
  • Sremac

    04.05.2021 00:51
    Besmisleno je i tragicno da neko ko je osumnjicen za takve stvari, ovih dana redovno gostuje po televizijama zabavljajuci siroke narodne mase svojim vulgarnim i degutantnim stavovima, napadima, pricama i osudama. Sedi covek sa voditeljkama i sprda se na televiziji, da li je to normalno ili ja nisam normalan?!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.