Zašto kasni isplata trudničkog bolovanja i šta raditi kada se to desi?

Trudnicama u Srbiji se često dešava da isplata trudničkog bolovanja kasni, navode u "Centru za mame".
Zašto kasni isplata trudničkog bolovanja i šta raditi kada se to desi?
Foto: Pixabay
Jovana Ružičić iz "Centra za mame" ispričala je za TV Prvu da razloga za kašnjenje može da bude više. 
 
"Isplata trudničkog bolovanja trenutno ide ovim putem: Poslodavac isplati sve plate zaposlenima u firmi, podnese zahtev RFZO, oni to tamo procesuiraju, onda dođe na lokalnu samoupravu, onda se plaća. Ta trenutna procedura dobijanja trudničke plate je vrlo komplikovana, i ako se na jednom mestu zastane, dođe do kašnjenja. Može da bude do poslodavca ili greška u lokalnoj samoupravi", objasnila je Jovana Ružičić.
 
Moguće je da poslodavac nije pogrešio, već da je na nekom od narednih koraka to zapelo.
 
Po novom Zakonu koji se očekuje, broj koraka koji treba da se prođe da bi se došlo do trudničke plate bi se smanjio i to je jako važno.
 
Kako trudnica može da zna gde je isplata zapela i šta ona može da uradi povodom svega?
 
"Prva osoba koju treba da kontaktira je osoba koja radi knjigovostvo firmi da od njih dobije dokaz da je uplaćeno i da onda pozove lokalnu samoupravu sa tim dokazom. Znate, dovoljno je kašnjenje od 2 dana da plata onda kasni i po dva meseca. Mame moraju da se naoružaju znanjem i da preuzmu stvari u svoje ruke, iako bi trebalo da uživaju u trudnoći", objasnila je Jovana Ružičić.
 
Zakoni bi pomogli da se reguliše ceo proces.
  • Dragana

    11.09.2023 13:51
    Strasno sta reci
    Ovo je strasno, otvoriti trudnicko u julu i da bi danas rekli tek ce u novembru prva uplata, a lekovi preglede svakojake odakle placati, umesto da nam daju pomoc oni nam uskraćuju, vise se ne zna ko je kriv,, ovo nema nigde sem kod nas, strasno da strasnije ne moze biti
  • Marija Spasojevic

    07.03.2023 22:42
    Naknada zarade za trudnice Hen

    I pored vise prijava inspekciji, inspekcija cuti, nista ne preduzima, niti obavestava ostecene o razlozima kasnjenja trudnicke naknade. Konketno poslodavac MSP integration doo-Henkel Krusevac kaze greska je do RFZO a isti taj RFZO kazu greska je do Henkela. Dok se oni prepucavaji drzava cuti, a trudnice mesecima bez novca. Sramota
  • Tamara

    03.02.2023 10:37
    Samo smireno…???!!!!
    Otvoreno mi je trudnicko bolovanje u oktobru, predala sam istog casa doznake za januar… jos uvek nikakve uplate.
    Poslodavac je odradio svoj deo posla zakljucno sa decembrom 2022…. Isplatio zaposlene, prosledio u lokalnu samoupravu… I sta sad?! A ja jos malo na porodjaj! Kome se zaliti? Sta kog vraga smireno- stici ce za dva tri meseca isplata!!! Izdaci su veliki- razna testiranja i pregledi… a novca ni od kud.
    Znaci- ako planirate ili NE PLANIRATE trudnocu- ostavite par hiljada eura u steku kako bi mogle da zivite bez stresa i da ne zavisite od humanitarne pomoci prijatelja i porodice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.