Treba li ukinuti rad nedeljom: Radnike niko ne pita, čuju se samo poslodavci

Da li treba ukinuti rad nedeljom u Srbiji i kako uskladiti, sa jedne strane, bojazni poslodavaca i države da bi to dovelo do manjih prihoda, a sa druge strane, potrebe radnika, koji su u sve gorem položaju, naročito radnici u trgovinama i ostalim uslužnim delatnostima.
Treba li ukinuti rad nedeljom: Radnike niko ne pita, čuju se samo poslodavci
Foto: Pixabay
Milica Marinković iz Inicijative za ekonomska i socijalna prava A11 navodi za N1 da se do rešenja može doći socijalnim dijalogom, koji trenutno nedostaje. 
 
"Nemamo stranu radnika koju možemo čuti. Možemo čuti samo stranu koja misli da treba da se radi nedeljom, a to su poslodavci", ukazuje.
 
Profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jelena Žarković navodi da odgovor na to pitanje zavisi iz čije perspektive se gleda – da li iz perspektive radnika ili poslodavca i države.
 
"Zaposleni bi naravno želeli i veću platu i više slobodnog vremena, što nije uvek lako postići", ukazuje.
 
"Mora se voditi socijalni dijalog, mora se čuti i druga strana, ne možemo raditi samo u korist profita, a možda ne bi ni došlo do pada profita ukoliko bi se ukinuo rad nedeljom", ističe Marinković.
 
Na pitanje da li bi trgovci bili na gubitku ako se ne bi radilo nedeljom, Žarković kaže da nije našla nijedan dokaz da bi ukidanje rada nedeljom dovelo do smanjenja broja radnih mesta, navodeći da polovina zemalja EU ne radi nedeljom.
 
Dodaje i da je, prema rezultatima evropske ankete o kvalitetu života, 80 odsto stanovnika Hrvatske, koja je krajem prošle godine počela da razmatra ukidanje rada nedeljom, reklo da su suviše umorni i nisu sposobni kada dođu sa posla za porodične i druge obaveze, a veoma slični rezultati su i u Srbiji.
 
"Ni samom posladavcu nije u interesu da ima umornog radnika, jer će se to odraziti na njegovu produktivnost i na samu firmu. Država kaže: Zbog manjeg prometa imaćemo manje prihoda u budžet, ali pitanje je da li ćete zbog veće iscrpljenosti radnika imati veće troškove za zdravstvo", poručuje Žarković za N1 i dodaje da dokaza o negativnim efektima ukidanja rada nedeljom praktično i da nema.
 
"Ako se i bojite uvek nešto može da bude pilot mera, da se proba godinu-dve, pa ako se pokaže loša, da se vratimo na staro", navodi.
 
Na pitanje zašto je važna slobodna nedelja, Marinković kaže da je važna za kvalitet života radnika, kao i za kvalitet njegovog porodičnog života.
 
"Ne postoji isti kvalitet života i balansa sa poslom, ako vam je, na primer, slobodan ponedeljak, kad vaše dete ide u školu i vaši prijatelji su takođe na poslu", ukazuje ona i dodaje da možda ima nekih poslodavaca koji su voljni da ne rade nedeljom, ali zbog konkurencije to im se ne isplati, tako da se mera ukidanja rada nedeljom treba propisati sistemski i na nivou države.
  • Tanovski D.

    11.05.2021 18:43
    Ljudi cekaju da zbrisu iz Srbi
    Sestra radi u Beogradu drzi agenciju za ciscenje stanova,zgrada.tavana,podruma,ulaza i lokala.Kaze i na 100 hiljada dinara plate ne moze da nadje vise radnice.Nece niko vise da radi.Svi cekaju da se granice otvore i da odu iz Srbije po pricama i sadasnjih i bivsih radnica van Srbije.

    To sto pristane da radi uzme prve 2-3 dnevnice i vise ih nema.Iskljucen telefon.Promene broj.NIKO VISE NE PRISTAJE ZA NIKAKVU MESECNU PLATU DA RADI.Samo dnevnica.Danas ste ih isplatili dolaze sutradan na posao.Danas ih NISTA ISPLATILI ne dolaze sutradan na posao.Zoves ih zvoni telefon nece da se jave.Zoves sa drugog telefona kazu da su nasle drugi posao GDE GAZDE DAJU DNEVNICU ISTOG DANA PO ZAVRSENOM POSLU.Kakve vise mesecne plate.To treba ukinuti.Zauvek.

    Preostali radnici i poslodavci u Srbiji nisu svesni da ce fizikalca i 50 eura dnevnice placati od septembra ni za 50 eura ga nece naci i to radnim danima,vikendom i 100 eura nudice po danu ni za 100 eura dnevnice nece ih naci.Fizikalce.Ne majstore.Majstore puta dva mnozite ako zelite da ih imate.

    Ostatak radnika u drzavnoj sluzbi neka se dobro promisli koliko ce njihova plata vredeti na jesen i sta mogu angazovati od dostupnog manuelnog radnog osoblja na jesen.Neka se dobro razmisle botovi.

  • Dragan

    11.05.2021 15:50
    Ah
    Radio pteko 10g u državnoj firmi gde se radilo subotom,nedeljom,praznicima.Naj više radnoka je bilo praznicima jer su za taj dan dobojali dnevnicu. Za dve nedelje i dve dubote se dobijalo 280 din.
  • Nemanja

    11.05.2021 13:13
    Plate
    Rad vikendom (i subota i nedelja), rad za državni praznik i rad noću moraju biti plaćeni DUPLO i tačka.
    Imao sam poslodavca kod kog smo se mlatili ko će kada da radi za vikend/praznik, jer su pare legale samo tako, a posla realno manje. Imao sam na žalost i one kojima se to "podrazumeva", od takvih hvala i doviđenja prvom prilikom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija