Dan sećanja na žrtve zločina u Jasenovcu obeležava se u Donjoj Gradini

U Spomen-području Donja Gradina počelo je služenje pomena srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama ubijenim u sistemu jasenovačkih koncentracionih logora u Drugom svetskom ratu.
Na grobnom mestu "Hrastovi" parastos srpskim žrtvama služe sveštenici Srpske pravoslavne crkve, a potom će biti upućene jevrejska i romska molitva.
 
Ceremonije povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini počele su jutros služenjem liturgije u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici.
 
U Donjoj Gradini prisutni su delegacija Srbije, sa predsedniom Aleksandrom Vučićem na čelu, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i najviši zvaničnici Republike Srpske, predstavnici Vlade Republike Srpske, kao i predstavnici RS u zajedničkim institucijama BiH.
 
Prisutni su i predstavnici diplomatskog kora, ambasadori Rusije i Velike Britanije u BiH Igor Kalabuhov i Metju Fild, predstavnik ambasade SAD u BiH, potomci žrtava, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i preživeli jasenovački logoraši.
 
Vučić je najavio je izgradnju velikog memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini.
 
"Kulturu sećanja ko nema, on ne može da ima ni snagu za budućnost", poručio je Vučić, nakon sastanka u Kozarskoj Dubici koji je imao sa načelnicima opština Kozarska Dubica, Kostajnica, Nevesinje i Drvar.
 
Predsednik Srbije rekao je da danas svi imamo obavezu da govorimo o zločibu u Jasenovcu. Ovakav zločin, navodi Vučić, može i sutra da se dogodi nekom drugom i "mi moramo da ga sprečimo na vreme, ovako govoreći, ne štedeći ni sebe govoreći i kada smo mi činili zločine, jer to mora da pravi razliku između nas i drugih".
 
"Svet u kome nečije ime od kolevke do groba ne sme da bude spomenuto, svet klanja, više ne sme nikada da postane moguć. Mi takav svet danas sprečavamo. Danas podsećajući na strahotu koja nas je snašla podsećamo i na zločin koji je u naše ime počinjen spremni da ga nikada ne zaboravimo, jer je razum jedini odgovor na ovoliku nesreću", ističe Vučić.
 
Cveće su položili i predsednica Udruženja bivših logoraša iz Drugog svetskog rata iz Republike Srpske, poslanici Skupštine RS i Paralmentarne skupštine BiH, a za njima i predstavnici ambasada u BiH i ministri u Vladi RS.
 
Prethodno, pre dolaska u Spomen-područje, Vučić i politički vrh Republike Srpske - Milorad Dodik, Željka Cvijanović i Radovan Višković, razgovarali su sa načelnicima opština Kostajnica, Kozarska Dubica, Nevesinje i Drvar.
 
Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma NDH. Prostirao se na 116 hektara, sa skoro 65.000 kvadratnih metara masovnih grobnica, a u njemu je, kako se navodi u saopštenju kancelarije predsednika Srbije, ubijeno 360.000 ljudi, uglavnom Srba.
  • Stole

    08.05.2021 14:02
    Genocid
    Nastavlja se identična praksa: i političari i novinari izbegavaju reč "genocid" kad se govori o Jasenovcu i drugim konc logorima diljem Nezavisne Države Hrvatske.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.