Građani Srbije ponovo mogu u Segedin: Evo koja su pravila za banje i šoping

Sporazumom dve zemlje, građani Srbije sa potvrdom o vakcinaciji mogu da uđu u Mađarsku bez karantina i PCR testa.
Građani Srbije ponovo mogu u Segedin: Evo koja su pravila za banje i šoping
Foto: Pixabay
Višednevne turističke posete susednoj zemlji još nisu moguće, ali naši građani ionako najčešće putuju na jednodnevne izlete u Segedin i Morahalom. 
 
Da biste ušli na teritoriju Mađarske, više od 30 kilometara od granice, javlja novinar RTS-a, potrebna je potvrda o vakcinisanju sa dve doze vakcine koju će, uz pasoš, proveriti mađarski policajac.
 
Kada stignete u Segedin, maskom prekrijte usta i nos jer je to i dalje obaveza u tržnim centrima koji rade uobičajeno, uz sve protivepidemijske mere. Nakon šestomesečne pauze, bašte restorana i kafea su otvorene.
 
"U bašti kafea i restorana nošenje maske nije obavezno. Kada gosti ulaze da plate ili idu u toalet u unutrašnjem delu, moraju da nose maske. U unutrašnjosti lokala, hranu i piće mogu da konzumiraju samo vakcinisani. Radosni smo što goste iz Srbije susrećemo ponovo, vaš jezik govorimo. Dobrodošli", kaže Arpad Farkaš, menadžer kafea u Segedinu.
 
Hoteli u Mađarskoj i dalje primaju samo poslovne goste iz inostranstva. Kupališta od početka maja ponovo rade, a u njih ulaze samo vakcinisani. Banju "Eržebet" u Morahalomu godišnje poseti više od 250.000 građana Srbije.
 
"Sporazumom dve države, turisti iz Srbije mogu da koriste kupališta u Mađarskoj. Na ulazu, uz pasoš, treba pokazati potvrdu o vakcinaciji sa QR kodom. Otvorili smo dvadeset bazena i svi sadržaji su dostupni. Za vreme pauze, uredili smo i novi velnes deo, cene su nepromenjene", kaže za RTS Gabor Farkaš, rukovodilac banje "Eržebet".
 
S obzirom da na kupališta ulaze samo vakcinisani, na bazenima nije obavezno nošenje zaštitnih maski.
 
Prema najavama mađarskih zvaničnika, bar do avgusta ove godine samo vakcinisani će moći da posećuju koncerte, sportske manifestacije i druge zabavne programe u Mađarskoj.
  • Mrki

    09.05.2021 18:38
    @nsns
    Vesti se uglavnom čitaju i posle naslova
  • Miloš

    09.05.2021 18:00
    U Segedin ( do 30 km u dubinu Madjarske) se moglo ( negde od maja, juna 2020) i do sada bez vakcina, PCR testa i bilo kakvih ogranicenja..

    Sto se tice banje Morahalom, Mako, ka Pesti, Balatona i sl imate niz banja i jezera u Srbiji, npr Zdrelo u Petrovcu na Mlavi je blize Bg nego Madjarska, a 200 km je od NS.
  • Tulipan

    09.05.2021 15:36
    Do Segedina
    Znači da mi za Segedin ne treba PCR i Vakcionalnost,nalazi se na manje od 30km od granice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.