Ekonomista Tasić: Državna pomoć od 30 evra nas već sada košta

Državna pomoć od 30 evra građanima Srbije nas već sada košta jer se finansira zaduživanjem, ocenio je Slaviša Tasić, ekonomista i autor onlajn biltena Tržišno rešenje.
Ekonomista Tasić: Državna pomoć od 30 evra nas već sada košta
Foto: Pixabay
Navodi da, uz poslednju isplatu, koja je ukupno vredna 400 do 450 miliona evra, treba dodati i pomoć od 50 evra penzionerima i još više novca isplaćenog u 2020. godine.
 
Obrazloženje da se time podstiče domaća potražanja Tasić je za N1 nazvao "lošim razlogom", ocenivši da to neće biti veliki podsticaj jer će se većim delom "preliti" na uvoz.
 
Ipak, kaže da vraćanje novca građanima po njemu "nije nikakav skandal" i nije loša socijalna politika, mada je mera nesavršena jer se sredstva uplaćuju i siromašnima i bogatima.
 
Na pitanje da li za Srbiju postoji opasnost od "dužničkog ropstva", ocenio je da to stalno visi nad glavom i da Srbija sada ima povišen javni dug, kao i sve zemlje, ali da su kamate na svetskom nivou rekordno pale prošle godine i da sada Srbija plaća jako niske kamate, iako ima veliki dug.
 
"Evropska centralna banka cilja inflaciju od oko dva odsto godišnje u evrima, a vi plaćate kamatu koja je niža od toga, što znači da je realna kamata kad se oduzme inflacija bliska nuli", ocenio je Tasić za N1.
 
To su, smatra, niske kamate za Srbiju.
 
"Dok imate rast koji je veći od tih dva odsto to zaduživanje nije strašno", tvrdi, ukazujući da bi problem mogao da izazove splet događaja sa strane, poput porasta kamata na svetskom nivou, ako bi Srbija morala da se zadužuje da refinansira postojeći dug.
 
"Ako kamate u svetu porastu, to će biti veliki problem", upozorio je Tasić.
  • Aleksandar

    11.05.2021 07:16
    @Vladimir
    Tebe ne košta, jel nisi uzeo, jel da? E slatko sam se ismejao. Ne bitno ko je uzeo ili nije, svi to vraćaju kroz poreze i druge namete.
  • Dusan

    11.05.2021 07:15
    cena rada
    Bolje da su navedena stredstva upumpali u povecanje cene rada,a ne u vitaminsko banditsku kampanju.
  • Vladimir

    11.05.2021 01:12
    Mene ne košta. Ne primam socijalnu i humanitarnu pomoć. I ne ponižavam se.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.