Kon ranije: Ne treba da merite antitela; Kon sada: Ko nema antitela treba da primi treću dozu

Najistaknutiji član kriznog štaba dr Predrag Kon nedavno je uspeo da napravi ozbiljnu kontradikciju sopstvenim izjavama i to ne prvi put.
Novu zbunjujuću situaciju s izjavama dr Kona zabeležio je Istinomer.
 
Gostujući u nedelju na televiziji K1, dr Predrag Kon izjavio je: "Jasno je svima nama koji se bavimo ovim poslom da oni koji nemaju antitela posle dve doze, a prošlo je vreme, treba da prime još neku – ili dozu te iste vakcine, ili da promene vakcinu".
 
U ponedeljak je u emisiji 150 minuta na televiziji Prva dr Kon ponovio da se mogućnost treće doze vakcine ne isključuje.
 
"To je nešto što je očekivano, posebno kod onih koji su već utvrdili da nemaju antitela. Oni već, stručno gledano, mogu i da se vakcinišu, ali pošto će se sve raditi zasnovano na dokazima, tako će i to".
 
Ipak, krajem marta, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, dr Kon je izneo jasan stav o tome da li vakcinisani građani treba da proveravaju antitela.
 
"Ako kažete nekome da može da proveri, on će hteti da proveri. Ja kažem da nema potrebe, jer ista je situacija, šta će se desiti – ako nemaš antitela, mi ćemo reći da to ne znači da nemaš zaštitu", bio je rezolutan dr Kon, koji je objašnjavao da se provera antitela radi kroz klinička istraživanja i na uzorku, te da nema potrebe da svi pohrlimo u laboratorije. 
 
Dalje je pojasnio:
 
"Merenje antitela je nešto što je postala moda i to je opet neka lična provera svakog pojedinca, da li je njemu vakcina uspela da stvori antitela, to se sve zna jer je ispitano. Kod Sinforma 78 će imati antitela, 22 neće, kod Fajzera 94, kod Sputnjika 92 odsto – znači uvek postoji onaj procenat koji neće imati antitela."
 
Ipak, ni nepunih nedelju dana kasnije, Kon nije odoleo "modnom trendu". Za portal B92.net epidemiolog je potvrdio da je testiranje "zaista postalo moderno", ali da se i sam testirao.
 
"Proveravao sam antitela, jer moram budući da imam zdravstvene tegobe", naveo je on za B92.net i dodao: "Ne mislim više to da radim, niti mislim da je to pametno".
 
Istom prilikom je ponovio da dvema dozama vakcinisani građani ne treba da proveravaju antitela jer je sve ispitano.
 
Izjava dr Kona o neophodnosti primanja treće doze vakcine je očigledno nedosledna i ne uliva poverenje onima koji se, pod pritiskom antivakserske propagande, još uvek kolebaju da li da poslušaju struku i prihvate da je vakcinacija jedini izlaz iz pandemije, zaključuje Istinomer.
  • pawlle

    12.05.2021 17:32
    jbm al si naporan
  • Bob

    12.05.2021 17:21
    hanami@sbb.rs
    Lud zbunjenog... https://rs.n1info.com/vesti/virusolog-sekler-ne-treba-se-zaletati-sa-trecom-dozom-vakcine/?fbclid=IwAR28WgXDrYqvFuENYcW9D4fqsWWFHtDeDtEwklexFdgpy5n-bn3a5V1xj2Y
  • Budimo realni

    12.05.2021 16:11
    Nestorovic je od pocetka govorio istinu, zato su ga i najurili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija