Tvrdio da za Dan pobede nisu recitovane ljotićevske pesme, sada na čelu Muzeja žrtava genocida

Istoričar Dejan Ristić koji je pre nekoliko dana poricao da su na akademiji povodom Dana pobede recitovane ljotićevske koračnice, postavljen je na mesto v.d. direktora Muzeja žrtava genocida.
"Dejan Ristić je srpski istoričar, prevodilac i scenarista. Jedan je od vodećih stručnjaka u oblasti integralne zaštite i upravljanja kulturnim nasleđem. Bavi se diplomatskom istorijom, Holokaustom, odnosom države i tradicionalnih verskih zajednica u 20. veku, kulturnom istorijom i kulturom sećanja", napisano je u obaveštenju Ministarstva kulture i informisanja. 
 
Kako se navodi, Ristić je autor više desetina naučnih radova i knjiga, među kojima se posebno ističe "Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838-1941", na osnovu koje su Filmske novosti snimile dokumentarni film "Sećanja iz pepela". 
 
Ministarstvo takođe navodi da je Ristić autor više desetina naučnih radova i knjiga. Međutim, na nekoliko baza naučnih radova, uključujući SCIndeks i Kobson nije moguće pronaći njegove radove. Na njegovoj stranici na Vikipediji navedeno je tridesetak stručnih radova, koji se od naučnih razlikuju po tome što ne sadrže originalne naučne spoznaje, već se u njima obrađuju poznata naučna saznanja. 
 
"Stručni rad nudi iskustva koja su korisna za unapređenje profesionalne prakse, ali koja nisu nužno zasnovana na naučnom metodu", piše u definiciji stručnog rada.
 
Autor je i nekoliko dokumentarnih filmova i knjiga, među kojima se navode i "Mitovi srpske istorije" i "Zablude srpske istorije". Inicijator je uspostavljanja Nacionalnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu (16. decembar).
 
Obavljao je dužnost upravnika Narodne biblioteke Srbije i državnog sekretara u Ministarstvu kulture i informisanja. Krajem avgusta 2013. u medijima je spominjan kao novi ministar kulture u rekonstruisanoj Vladi Srbije, za šta se navodno posebno zalagao predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Posle nekoliko susreta sa njim na obeležavanjima državnih jubileja i kulturnim manifestacijama Nikolić je svojim stranačkim kolegama Ristića opisao kao ozbiljnog i obrazovanog čoveka čiji je profesionalni autoritet nesumnjiv. 
 
Ristić je bio član komisije koja je odobrila scenario za svečanu akademiju i nakon reakcija javnosti, prvi koji je saopštio da nije reč o stihovima ljotićevskih pesama, već o delima Momčila Nastasijevića, nastalim pre Drugog svetskog rata. 
 
Međutim, kako je u svom tekstu napisao Tomislav Marković, stihove Nastasijevića nemoguće je pobrkati sa koračnicama. Nastasijević je, napisao je Marković, pesnik koji ima autentičan stil, sopstvenu sintaksu, stoga ga je nemoguće pobrkati sa bilo kim drugim. On je takođe naveo da u sabranim delima Nastasijevića u kojima je objavljeno sve što je on ikada pisao tih pesama nema. On je pronašao i zbirku pesama "Tvrđava" u kojoj su objavljene razne pesme koji su tokom Drugog svetskog rata pripadale Ljotićevom pokretu, gde su upravo pesme koje su recitovane na akademiji i objavljene.
  • Meta Perar

    17.05.2021 12:39
    leptirko
    Nemojte ga osuđivati , ko zna šta je sve morao da uradi osim ljotićevskih pesama .
    Radikalka maja je to pa će isplivati još nešto na šta ga je naterala da bi ga kao prodanu dušu predložila za imenovanje.
  • marjan

    13.05.2021 09:26
    u polju nauke u kojem ja radim, tačno se raspoznaju ljudi koji napišu svoj CV i objave ga na svom sajtu i oni koji napišu svoj CV pa ga napišu na svojoj Vikipedija stranici. Ovi prvi su morali nešto i da se potrude u životu i verovatno imaju nekakvu želju da urade nešto u životu, a ovi drugi su stekli status uhlebljivanjem i pametovanjem po stranama Politike i Večernjih novosti i ni sam bog ih ne može skloniti sa pozicija koje su stekli iako su do bola nekompetentni (što i malo detaljnije prečešljavanje tih bibliografija jasno pokazuje).
  • Mile

    13.05.2021 08:29
    "...Za doprinos reviziji istorije".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija