Izveštaj Stejt departmenta o verskim slobodama: Porast antisemitizma u Srbiji

U godišnjem Izveštaju Stejt departmenta o stanju verskih sloboda u svetu, o Srbiji piše da je tokom pandemije zabeležen porast antisemitizma.
Izveštaj Stejt departmenta o verskim slobodama: Porast antisemitizma u Srbiji
Foto: 021.rs
Kako navode, tokom pandemije koronavirusa zabeležen je porast antisemitizma na društvenim mrežama, dok su netradicionalne verske grupe i dalje nailazile na nerazumevanje.
 
"U februaru su nepoznate osobe ispisale antisemitske poruke i nacističke grafite na više zgrada u Novom Sadu, u aprilu je nevladina organizacija Centar za bezbednost, istragu i odbranu upozorila građane na prozelitizam Jehovinih svedoka tokom pandemije koronavirusa, a njihove prozelitske aktivnosti okarakterisala kao zlokobne", konstatuje Stejt department.
 
Takođe podsećaju i da je Vlada Srbije u februaru usvojila radnu definiciju antisemitizma Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust.
 
Ukazuje se da su lideri Srbije i Kosova 4. septembra u Beloj kući potpisali niz obaveza uz posredstvo SAD, među kojima su obećanje da će zaštititi i jačati slobodu veroispovesti, obnoviti međuversku komunikaciju, zaštititi verska mesta, primeniti sudske odluke koje se tiču Srpske pravoslavne crkve (SPC) i nastaviti s povraćajem jevrejske imovine bez naslednika i nepotraživane imovine iz vremena Holokausta.
 
Zvaničnici Ambasade SAD u Beogradu pozvali su Vladu Srbije da nastavi restituciju jevrejske imovine bez naslednika i nepotraživane imovine iz vremena Holokausta, promovisali su kontinuirani međuverski dijalog i razgovarali sa zvaničnicima o odnosu vlade sa verskim grupama.
 
Promena zakona o verskim slobodama na Kosovu
 
U delu Izveštaja za 2020. godinu koji se odnosi na Kosovo, ukazuje se na potrebnu promenu Zakona o verskim slobodama.
 
"Nepostojanje pravnog statusa za verske zajednice predstavlja glavni jaz u zaštiti osnovnih ljudskih prava na Kosovu", stoji u Izveštaju. Srpska pravoslavna crkva je navela da nedostatak konstruktivne komunikacije sa nekim opštinskim vlastima sprečava srpske pravoslavne hodočasnike da imaju slobodan pristup nekim hramovima i grobljima SPC na Kosovu.
 
Dodala je, kako se navodi, da Vlada Kosova nije u potpunosti sprovela Zakon o specijalno zaštićenim zonama (SZZ), propustivši da spreči izgradnju puta u SZZ manastira Visoki Dečani.
 
Vlada je u avgustu zaustavila radove u SZZ nakon prigovora međunarodne zajednice. Kosovski Savet za sprovođenje i nadgledanje (SSN), u čijem sastavu je i SPC, odlučio je u novembru o rehabilitaciji puta u skladu sa zakonom.
 
Lokalne i centralne vlasti nastavile su da ignorišu odluku suda iz 2016. godine o vlasništvu Srpske pravoslavne crkve na nekoliko zemljišnih parcela pored manastira Visoki Dečani, navodi se u Izveštaju.
 
Vlada Kosova je u avgustu objavila da je na mnogim grobljima, kojima je IZK upravljala po opštinskim ugovorima, nepostojanje opštinskog nadzora omogućilo IZK da spreči druge verske i nereligiozne grupe da obavljaju sahrane u skladu sa svojim verovanjima.
 
U 23-ogodišnjem Izveštaju Stejt departmenta o stanju verskih sloboda u gotovo 200 zemalja i teritorija, navodi se da je pravo na ostvarivanje slobode ispovedanja vere ili ubeđenja najvažnije za američko iskustvo od osnivanja SAD. U Izveštaju se navodi da ima još posla koji treba uraditi kako bi se osiguralo da se prava i dostojanstvo svih jednako poštuju, kako u SAD, tako i u inostranstvu.
  • Komsha

    14.05.2021 07:47
    Porast?
    Nije u porastu.. Uvek je i bilo najvise u regionu, samo nisu pisali grafite...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija