Istoričarka: Đorđe Marjanović predstavlja ono što je bila Jugoslavija

Istoričarka Radina Vučetić kaže da smrt Đorđa Marjanovića tera na razmišljanje o socijalističkoj Jugoslaviji i da je on bio jedna od najvećih zvezda te zemlje, ako ne i najveća.
Istoričarka: Đorđe Marjanović predstavlja ono što je bila Jugoslavija
Foto: FoNet
Ona je za N1 rekla da Đorđe Marjanović predstavlja ono što je bila Jugoslavija.
 
"On se prvi oslobodio na sceni, bio je slobodan i ta sloboda se vidi u njegovim nastupima. On je bio zvezda koja je bila neverovatna, kroz njegovu karijeru vidim i poziciju Jugoslavije. U vreme Hladnog rata bio je zvezda Jugoslavije, Sovjetskog Saveza, a i Newsweek i La Stampa pišu njemu. Sve je to deo bolje prošlosti", rekla je Vučetić.
 
Ona je izjavila da je Marjanović izuzetno mnogo značio za Beograd šezdesetih godina prošlog veka.
 
"To se vidi i kroz njegovu muziku, njegove pesme posvećene Beogradu. Prve velike demonstracije su bile kada on nije dobio zlatni mikrofon. Zatim, Đokisti, njegovi obožavaoci. On je komunicirao sa svojim obožavaocima, prilazili su mu, ali to vreme je nestalo, vreme kada se išlo napred i kada je izgledalo da će sve biti bolje", zaključila je istoričarka Radina Vučetić.
 
 
Legendarni jugoslovenski pevač preminuo je od posledica korona virusa u devedesetoj godini života.
  • једнорог

    16.05.2021 08:45
    Ђорђе Марјановић је био продукт социјалистичког поретка. Он је био оно што је тадашња држава=партија дозволила, а не самоникли изданак настао насупрот држави. Као Звезда, или Партизан. Њега је дозволила, као што певачки квалитетнијег Вицу Вукова није. Ђорђе је био популарнији у СССР-у, него у Словенији, на пример, а то не би могло да прође да није... Што не говори ништа лоше о ЂМ, али није у реду да се смрт једне драге особе користи у сврху афирмације властитих политичких ставова, као што методолошки није допустиво да се `истраживања` обављају тако што се унапред постави крајњи резултат, па се `пабирче` чињенице.
  • BoraT

    16.05.2021 05:08
    Jos uvek se secam Romane i kako bi bacio sako kada ju je pevao. Ja sam ga oponasao u tom bacanju sakoa, roditelji su me zvali Djokistom, a jedva da sam krenuo u osnovnu skolu kada je to bilo. Studirao je farmaciju s mojom mamom, bio je prvi roker ex-Yu...
  • Vladimir

    16.05.2021 02:02
    Jugoslavija je bila. Ono što ni jedna bivša republika nikada neće biti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.