"Neke države pale su u dužničko ropstvo prema Kini, to bi se moglo dogoditi i Srbiji"

Direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Igor Bandović kaže da su autokrate na Balkanu naučile da govore jezik Brisela, ali da se vrednosno približavaju Moskvi i Kini.
"Neke države pale su u dužničko ropstvo prema Kini, to bi se moglo dogoditi i Srbiji"
Foto: Pixabay
On smatra da to nije samo krivica lidera regiona, već i cena odugovlačenja procesa evropskih integracija Zapadnog Balkana, kao i činjenice da Evropa nije izgubila samo atraktivnost, već i snagu.
 
"Sada svež novac od kredita uglavnom dolazi od Kine, koja zemljama Balkana, za razliku od EU, ne postavlja nikakve posebne uslove za kredit, zajam ili grant", objasnio je Bandović, uz napomenu da su neke države pale u dužničko ropstvo prema Kini i da bi se to moglo dogoditi i Srbiji.
 
Prema njegovom tumačenju, spoljna politika Srbije orijentisana je ka Kini, što je nagovestio i Aleksandar Vučić, rekavši svojevremeno da je izgubio veru u evropsku solidarnost i da je Kina jedini prijatelj Srbije.
 
Komentarišući izjavu šefa diplomatije EU Đozepa Borelja, da u procesu evropskih integracija od otvaranja novih poglavlja za sada nema ništa, Bandović je ukazao da je u pitanju pogrešna politika sprečavanja i zaustavljanja pregovora.
 
"To će one koji se predomišljaju da li bi trebalo krenuti kineskim ili evropskim putem, odvratiti od puta ka Evropi", procenio je on i upozorio da, bez nastavka pregovora, "nama nema pomoći".
 
Kako je predočio, EU ima svoje probleme i trenutno nema ambicija za proširenje, pa blokira jednu zemlju zbog izgovora, a ne realnih razloga.
 
"Stav Unije je gledam sa strane šta radiš, uradi svoj domaći, pa ću te onda pustiti", ilustrovao je Bandović i poručio da bi EU, umesto toga, trebalo aktivnije da se angažuje kako bi došlo do neophodnih reformi.
 
"Mi sami nismo u stanju to da uradimo. I bez ozbiljnog angažovanja EU nećemo napredovati. Ako nema EU, ako oni neće da nam pomognu, onda nema ni evropskog puta ove zemlje", konstatovao je Bandović.
  • Горки

    23.05.2021 09:02
    Истина
    Хахаха. Боље је бити дужан Кини него ЕУ.
  • MIrka

    17.05.2021 09:18
    izborni jezik
    U škole mogu slobodno osnovcima uvesti kineski kao izborni. Trebaće im kad porastu.
  • Lune

    17.05.2021 08:37
    ovako
    Nismo mnogoljudni i bogati
    Nismo na granici sa Rusijom
    Nismo bivša država varšavskog pakta
    Nemamo izlaz na more
    Nismo Katolici tj pravoslavci smo
    NATO nema potrebu za našom infrastrukturom

    Za čega mi njima uopšte trebamo u EU ???? e pošto je tako i pošto im uopšte nismo potrebni niti smo im bili ikad potrebni nismo i nikada nećemo ni ući u EU. Kome ovo nije jasno tome pomoći nema.

    Zamislite da se neko seti da ponudi i Rusima i Kinezima vojne baze za ooooozbiljan novac, kako bi sa periferije čas posla postali srce evrope. Takvim potezom pošto nas je toliko koliko nas je imali bi standard kao Švajcarska i svi oni gore navedeni razlozi bi pali u vodu a onda bi videli kako bi se sve živo promenilo ali nema ko to da uradi i sve se i radi samo da se to ne desi a to je nama a mnogim drugima jedini spas i balans.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija