Sindikat Fijat plastika: Fijat razbija štrajk premeštanjem montaže i slanjem radnika na odmor

Kompletna montaža branika za vozilo "fijat 500L" je usred štrajka izmeštena iz kragujevačke fabrike Fijat plastik, dok je oko 20 radnika montaže poslato na prinudni odmor.
Sindikat Fijat plastika: Fijat razbija štrajk premeštanjem montaže i slanjem radnika na odmor
Foto: Pixabay
U Štrajkačkom odboru su rekli da su mašine "kradom" od sindikata premeštene u fabriku Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA) čiji zaposleni sada rade montažu branika.
 
Tim potezom je Fijat, po rečima predsednika Štrajkačkog odbora i predsednik Samostalnog sindikata Fijat plastika Zorana Miljkovića prekršio Zakon o štrajku i Zakon o radu.
 
U Štrajkačkom odboru su ocenili da je Fijat premestio mašine u toku štrajka u nameri da ga "razbije" i obesmisli, budući da je montaža bila njegova glavna " poluga". Istaknuto je da su članovi Štrajkačkog odbora, protivno Zakonu o štrajku i Zakonu o radu, poslati na plaćeno odsustvo bez rešenja, a isključene su im i kartice za ulazak u fabriku.
 
"Hteli smo da sprečimo iznošenje mašina, ali nam je ulazak u fabriku bio zabranjen", rekao je član Štrajkačkog odbora Bojan Božović.
 
Radnici montaže su na plaćenom odsustvu, a neki su u međuvremenu napustili fabriku uz otpremninu.
 
"Ako država sada ne reaguje na ono što Fijat radi, to znači da ovo može da uradi i bilo koji drugi poslodavac u Srbiji. To je udar na radnike i njihovo pravo na štrajk", ocenio je Božović.
 
Dodao je da je Inspektoratu rada pri Ministarstvu rada poslata prijava u kojoj se traži da bude dostavljen ugovor na osnovu kojeg je pre oko 15 dana premeštena montaža branika u FCA.
 
"U Inspektoratu rada se prave ludi i ignorišu naš zahtev, ali je jasno da će morati da nam odgovore. Smatramo da je očigledno da Fijat radi u saglasnosti sa državom. Ovoga puta inspekcija nije reagovala, a ni Fijat nije ranije nije postupao po njenim nalozima", rekao je Božović.
 
On je kazao da od poslodavca očekuju dostavljanje ugovora o premeštanju mašina kako bi mogli da upute tužbu nadležnim organima. Božović je dodao da sindikat fabrike Fijat plastik u ovom slučaju očekuje podršku Unije evropskih sindikata. Radnici Fijat plastika, sestrinske firme FCA u Kragujevcu, počeli su štrajk 17. februara zbog smanjenja zarada uz zahtev da ostanežu na prošlogodišnjem nivou.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija