NVO: Smanjuju se prava građana na pristup informacijama

Grupa organizacija civilnog društva ukazala je da su pojedina rešenja iz nacrta izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja neprihvatljiva.
NVO: Smanjuju se prava građana na pristup informacijama
Foto: 021.rs
Kako navode, ta rešenja snižavaju postojeći nivo prava građana na pristup informacijama.
 
U saopštenju grupe nevladinih organizacija okupljenih u Koaliciju za slobodu pristupa informacijama, Koaliciju za pristup pravdi, Koaliciju za slobodu medija i Nacionalni konvent o Evropskoj uniji, navodi se da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave objavilo u četvrtak Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i otvorilo javnu raspravu o ovom dokumentu, koja će trajati do 16. juna.
 
Smatraju da nacrt ne sadrži rešenja za neke od najkrupnijih problema u ostvarivanju ovog prava, a uvođenje novih rešenja kojima se umanjuje dostiguti nivo prava na pristup informacijama i njegove zaštite bilo bi ne samo loše, nego i neustavno.
 
Konkretno, Nacrtom se predlaže uvećanje broja osnova za ograničenja prava na pristup informacijama, poput propisivanja mogućnosti da organ uskrati informaciju tražiocu ukoliko bi se na taj način ugrozio položaj na tržištu društava kapitala ili ukoliko bi se time povredio poslovni interes pravnih ili fizičkih lica.
 
Nacrt zakona ne donosi unapređenja u nekim oblastima koje su prepoznate kao naročito problematične, uključujući pravo na žalbu u situacijama kada zahteve za pristup informacijama ignoriše Vlada ili neka od njenih službi, navodi se u saopštenju.
 
"Pozivamo sve organizacije, strukovna udruženja, aktiviste, medije i pojedince da aktivno učestvuju u procesu javne rasprave, dostave svoje komentare i sugestije Koaliciji za slobodu pristupa informacijama na i-mejl adresu office@partners-serbia.org  i pomognu u borbi za očuvanje i unapređenje prava na pristup informacijama od javnog značaja", navode ove organizacije.
  • Rkekoke

    28.05.2021 18:31
    Ma da
    Ma ludi smo bez svih tih informacija a jos ludji sa njima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.