Šekler: Ko je legitimni predstavnik virusa koji će da potpiše poraz 21. juna?

Imunolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu, Milanko Šekler, ističe da treba biti veoma obazriv kada je u pitanju dalje popuštanje epidemijskih mera.
Navodeći primer Izraela, Šekler je za RTS rekao da je u toj zemlji vakcinisano 63 odsto građana, ali da su i dalje vrlo obazrivi kada je reč o daljem ukidanju restriktivnih mera.
 
"U subotu su imali 12 novozaraženih i još preispituju ukidanje mera. To što je u Beogradu vakcinisano blizu 50 odsto građana, nije dovoljno. Beograd je samo jedan grad i treba gledati celu zemlju jer smo mi mala epidemijska jedinica, gde je teško donositi mere za pojedinačne gradove", rekao je Šekler.
 
Kaže da je u isto vreme prošle godine dnevno bilo zaraženo oko 30 ljudi, jedan odsto od testiranih i to je postignuto bez vakcine, samo zahvaljujući zatvaranju i restriktivnim merama.
 
Sada, kada imamo vakcinu, treba i da se vakcinišemo u većem broju, smatra Šekler.
 
Pominjanje 21. juna ili bilo kog drugog datuma od koga će se nešto drastično promeniti, prema mišljenju doktora Šeklera, nije ni realno ni ozbiljno.
 
"Šta je tačno tog datuma, je li to neko sveto slovo? Šta treba tada da se desi? Ko je legitimni predstavnik virusa, koji će u njegovo ime da potpiše poraz? Ako nemamo to, a nemamo, onda bih bio vrlo obazriv. Vakcinacijom može mnogo toga da se promeni, ali to je proces koji traje. Svako overavanje i davanje nekih rokova, proglašavanje, ja bih to nazvao, jednostranog primirja, teško biva sa prirodom", naglasio je za RTS ovaj imunolog i mikrobiolog.
  • Maki

    29.05.2021 18:47
    @Jovan M
    Vama neko prvo mora da objasni kako funkcionise vakcina. Isto ovo pitanje postavljaju i roditelji koji nisu vakcinisali svoju decu, a odgovor je jednostavan i logican. Ako imate 10 ljudi gde su svi vakcinisani, veoma je mala verovatnoca da ce se iko od njih zaraziti, ali ipak postoji i ta mogucnost jer ni jedna vakcina ne stiti 100%. Ali, ako se i zarazi neko nece se zaraziti svih 10 nego jedan ili eventualno dvoje. Ako imate 10 nevakcinisanih onda je verovatnoca da ce se zaraziti bar 5-6 osoba. Tako funkcionise imunizacija protiv svih zaraznih bolesti, pa ni ovo sa kovidom nije nista novo.
  • V

    29.05.2021 17:39
    Nije poenta da će 21. juna virus da nestane, nego da su do tada zaštićeni svi koji su hteli da se vakcinišu. Pa nećemo valjda držati večno restriktivne mere zato što deo populacije ne želi da se vakciniše?
  • Ns

    29.05.2021 17:02
    @Cccc
    U Austriji i Nemačkoj nedobijaju 100 eu i 30eu već mesecima dobijaju uredno pune plate! Prvo se raspitaj pa komentariši a ne da lupaš gluposti! A drugi u tim državama niko neumire od gladi niti iko može ostati bez krova nad glavim za razliku od ove smrdije koju vodi AV,AV,lažov!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija