Šabić: Pokušaj ozbiljnog ograničavanja zajamčenih prava

Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja je "slabo prikriveni pokušaj ozbiljnog ograničavanja Ustavom zajamčenih prava građana i javnosti".
Šabić: Pokušaj ozbiljnog ograničavanja zajamčenih prava
Foto: Medija centar Beograd
To je ocenio advokat i nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.
 
On je rekao da taj nacrt ignoriše glavne probleme u primeni zakona, a da to što sadrži i nekoliko korisnih i prihvatljivih rešenja ne može sakriti osnovnu ideju – da se značajno oteža ostvarivanje kontrole javnosti nad radom vlasti, pogotovo u vezi sa raspolaganjem finansijskim i materijalnim resursima u javnoj svojini.
 
Šabić je, zbog toga, pozvao stručnu i opštu javnost da se takvim izmenama suprotstavi.
 
"Usvajanje zakona u ovakvom obliku značilo bi ne samo Ustavom zabranjeno snižavanje dostignutog nivoa ljudskih prava nego i direktan doprinos netransparentnosti, neodgovornosti, zloupotrebama i korupciji", ocenio je Šabić.
 
On je rekao da nacrt zaslužuje veoma lošu ocenu i da je to moguće ilustrovati mnoštvom primera, ali da su najvažniji pitanje izvršenja rešenja poverenika, zatim pristup mogućnostima za ograničenja prava javnosti zna i situacije u kojima nad interesom za pristup podacima pretežu informacije formalno označene kao tajne, ako bi zbog odavanje tajne mogle nastupiti teške pravne ili druge posledice po interese zaštićene zakonom.
  • Noj(e)

    28.05.2021 23:06
    Kuda plovi ovaj brod
    Welcome to Vučićtopia.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.