Od 100 javnih nabavki u Srbiji 75 "namešteno", samo jedan ponuđač

Od 100 najvećih javnih nabavki u 2020. godini čak 75 je bilo sa jednim ponuđačem, pokazuju istraživanja Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava.
Od 100 javnih nabavki u Srbiji 75 "namešteno", samo jedan ponuđač
Foto: Pixabay
To je prema mišljenju direktora ovog centra i predsednika Koalicije za nadzor javnih finansija Dragana Dobrašinovića pokazatelj da se najveći i najbolje plaćeni poslovi unapred dodeljuju određenim firmama, koje su najčešće vrlo bliske vlasti. Tako se stvara finansijski monopol, koji dodatno učvršćuje onaj politički.
 
Rezultati istraživanja Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava pokazuju da je u 100 najvećih javnih nabavki prosek ponuđača 1,34. U čak 75 nabavki bio je samo jedan ponuđač, 18 ih je bilo sa dva, pet sa tri i dve sa četiri ponuđača.
 
Ovo je pokazatelj, kaže Dobrašinović za Nova.rs, da se kroz javne nabavke i javnu potrošnju ostvaruju i kroz koruptivne mehanizme kreiraju finansijski monopoli.
 
"Njihov krajnji cilj je cementiranje političkog monopola jedne stranke. To je jedan specifični politički kartel čiji je cilj finansijsko jačanje poslovnih subjekata bliskih vlasti, ali i obezbeđivanje logističke i finansijske infrastrukture za dugogodišnje održavanje aktuelnog režima na vlasti.  Da vežu finansijsku i političku moć i tako zatvore krug i spreče učešće bilo kakve konkurencije", kaže Dobrašinović.
 
Kad se na tenderu pojavi samo jedan ponuđač, to prema Dobrašinovićevom mišljenju može da znači samo jednu stvar.
 
"Da je posao unapred dodeljen toj firmi i da je svima ostalima poslata poruka da ne ulaze u takmičenje za taj posao. Jer, njima treba samo ta jedna firma i taj jedan čovek koji je predstavlja, koji je kooperativan u svakom smislu", zaključuje Dobrašinović.
 
122 ugovora jednoj firmi za jedan dan
 
Dodeljivanje poslova na ovaj način nije novost, ta praksa postoji godinama unazad. S tim što se iz godine u godinu povećava broj tendera koji se na ovaj način završavaju. Tako se u 2019. godini na 69 od ukupno 100 najvećih tendera u Srbiji javio samo jedan ponuđač.
 
A moguće je i da jedan ponuđač dobije pet od 100 najvrednijih ugovora ili da u toku jednog dana sklopi čak 122 ugovora sa javnim sektorom.
 
Takav je slučaj bio sa firmom "Energotehnika Južna Bačka" koja je 14. maja 2019. godine zaključila 122 ugovora, a samo nekoliko dana ranije 9. maja sklopila je 44 ugovora. Te godine ova firma ugovorila je 337 posla sa javnim sektorom, dok je čisto ilustracije radi ta godina imala ukupno 261 radni dan.
 
Simptomatično je to da je u samo 22 od 337 postupaka javnih nabavki nakon kojih je "Energotehnika Južna Bačka" izašla kao pobednik, učestvovalo dva ili više ponuđača. U preostalih 315 nije bilo nikakve konkurencije. Zato ne čudi podatak da je ova firma sklapanjem poslova na ovaj način uvećala godišnji promet za čitavih 65 odsto.
  • Marko

    29.05.2021 13:39
    Moze to i bolje
    Ako svi slozno zapnemo, onda mozemo dostici i tih magicnih 100%
  • Zoran

    29.05.2021 13:33
    Pumpaj kume...
  • DachaNS

    29.05.2021 11:46
    Zato
    i postoji politika

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija