Drakulić: Stranci privilegovani, od domaćih firmi subvencije dobijaju samo oni bliski vlasti

Predsednik kluba Privrednik Zoran Drakulić upozorio je da sam podatak da su strani investitori u Srbiji dobili 14,5 puta više subvencija od domaćih, sve govori.
Drakulić: Stranci privilegovani, od domaćih firmi subvencije dobijaju samo oni bliski vlasti
Foto: Pixabay
Takođe, kako je rekao, i taj mali deo domaćih firmi koje su dobile subvencije su kompanije bliske vlasti i to je veliki problem.
 
Drakulić je ukazao da neće biti velikog privrednog rasta bez domaćih investicija, ali se mnoge do domaćih kompanija plaše da investiraju u Srbiji, jer ne osećaju sigurnost i onda novac plasiraju u regionu.
 
On je istakao da u Privredniku postoje dva-tri vlasnika kompanija koji planiraju po milijardu evra u narednom periodu, ali da u Srbiji, zahvaljujući politici subvencija strancima, imaju nelojalnu konkurenciju.
 
"Mi nismo tražili subvencije, ali kad vidimo da strane kompanije dobijaju 180.000-200.000 evra po radnom mestu, onda to nije u redu", konstatovao je Drakulić.
 
Kao primer on je naveo domaću fabriku nameštaja u Jagodini, gde je onda dovedena strana kompanija sa istim proizvodnim programom, koja dobije besplatno zemljište i subvencije po zaposlenom radniku. 
 
"To je nelojalna konkurencija, a takvih primera ima na stotine", rekao je.
 
Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić naglasio je da su strane investicije za Srbiju bile važne u jednom periodu, ali da je važno videti ulaže li se u industriju ili u tržne centre, poslovne prostore i stanove. Kako je objasnio, ta druga vrsta investicija ne doprinosi razvoju privrede i zato je važno što veći broj investicija privući u industriju, poljoprivredu i IT sektor.
 
"Generalno, strane investicije su dobrodošle, ali problem je što imaju povoljnije uslove u odnosu na domaće, koje su suočene sa raznim administrativnim preprekama, reketiranjem, a postoje i privilegovani biznismeni bliski vlasti. Da bi se privreda dugoročno razvijala, mora da se osloni na sopstvene snage, ne na strane investitore", zaključio je Arsić.
 
Ovako govore privrednici i ekonomisti, dok, za razliku od njih, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić tvrdi da se "danas više ne govori da je Srbija zemlja jeftine radne snage i onih koji vuku kablove". 
 
"Danas se više ne govori da je Srbija zemlja jeftine radne snage. Danas se u Srbiju dolazi i sa Srbijom sarađuje, zbog inžinjerske izvrsnosti, posvećenosti, znanja i kreativnosti naših ljudi, zbog izvanrednih uspeha koje naši razvojni timovi prave u međunarodnoj konkurenciji", kazala je Brnabić.
  • Ljilja

    31.05.2021 06:47
    Bankar
    Eh,Drakulić je zaboravio kako je on poslovao za vreme Slobodana Miloševiča.Ali mi nismo.Zašto misli da u svakoj vlasti treba da bude privilegovan. Sjetimo se da je da je bio i uz Koštunicu iz istih razloga.Smešan je i njegove reči nemaju težinu.Sve je tačno ali ne treba on da se žali.
  • /

    31.05.2021 00:04
    /
    koliko vas je bilo prijavljeno i dobijalo vise od 200 dm dok su firme vodili srpski gazde.

    mada, ni rusi se bas sjajno ne pokazuju
  • NS

    30.05.2021 23:10
    Domace firme su po radnike losije od najgore strane firme!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija