Advokati: Zakon o parnici se menja zbog bankarskog lobija

Predsednica Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović izjavila je danas da je cilj izmena Zakona o parničnom postupku smanjenje priliva građanskih predmeta u sud.
Advokati: Zakon o parnici se menja zbog bankarskog lobija
Foto: 021.rs
Kako je rekla Vasović, to se posebno odnosi na predmete u vezi sa bankarskim obradama kredita.
 
"Ovom izjavom sa najvišeg sudskog mesta u državi dobili smo potvrdu da su naše bojazni opravdane. Advokatima koji protestuju od početka je jasno da je radna grupa Ministarstva pravde bila pod uticajem bankarskog lobija i da je zaštita banaka od tužbi oštećenih građana glavni cilj izmena", izjavio je advokat Čeda Kokanović, jedan od advokata u protestu, prenosi nova.rs.
 
On je dodao da je Zakon o parničnom postupku sistemski zakon koji se ne može menjati od danas do sutra kako bogatima i moćnima odgovara jer se time iskrivljuje pravni sistem zbog samo jedne vrste sporova.
 
"To je za nezadovoljne advokate sasvim neprihvatljivo. Ministarstvo pravde smo pozvali da povuče zakon iz procedure i proteste ćemo nastaviti do ispunjenja zahteva", rekao je Kokanović.
 
Podsećamo, advokati nezadovoljni predlogom novog Zakona o parničnom postupku najavili su novi protest za utorak, 1. jun, u Beogradu. Advokati će se okupiti u 14 časova ispred zgrade Advokatske komore Srbije. Nakon toga je planirana šetnja do Ministarstva pravde. Prošlog ponedeljka velika grupa advokata blokirala je na kratko saobraćaj u centru Beograda. 
 
U međuvremenu, Advokatska komora Srbije juče je odlučila da učestvuje u pregovorima s Ministarstvom pravde o ovom nacrtu zakona.
 
Kako je rekao Čeda Kokanović, Upravni odbor Advokatske komore Srbije odbio je da se pridruži zahtevima advokatskih komora Zaječara, Šapca i Niša da se od Ministarstva pravde traži povlačenje nacrta novog zakona i obustavljanje dalje javne rasprave.
  • pera perić

    01.06.2021 20:29
    da vas malo uputim..
    izmene se ne odnose samo na banke već na sve vrste kolektivnih sporova protiv javnih preduzeća. Sada je situacija ovakva: radnik tuži firmu za neisplaćen regres za dve godine unazad, a advokat ga savetuje da podnesu 24 tužbe tj za svaki mesec. Zašto? pa ako vam nije jasno onda nema šta da se priča dalje...Predlog zakona omogućava sudiji da više takvih predmeta objedini u jedan. A onda advokatima samo jedna nadoknada....
  • @Koja

    31.05.2021 11:29
    Predložio bih vam da iskoristite nastali vakuum na tržištu i osnujete vašu banku koja će biti na usluzi narodu i da velikodušno poklanja građanima i privredi. Verujem da u vašoj banci ću dobiti pozajmicu bez da ostavim ijedan podatak o sebi i da vas neće ni najmanje interesovati da li sam zdrav i da li ću doživeti dospeće dugoročnog, dugogodišnjeg kredita jer vaša velikodušna banka neće imati problem da ima zarobljene milione evra u nenaplativim ili teško naplativim kreditima bilo zbog smrti vlasnika kredita, bilo zbog njegove bolesti odnosno gubitka primanja iz kojih plaća rate.
    Molim vas osnujte vašu banku što pre, verujte mi imaćete desetine hiljada zainteresovanih klijenata.
  • Eak

    31.05.2021 10:19
    dobro je
    Predsednica VKS kaže da se zakon menja protivustavno i na štetu građana da bi se smanjio broj predmeta u sudovima?!??? Po rezonu ove ribe, trebalo je sve obolele od korona virusa pustiti da umiru kod kuće, da bi se smanjio pritisak na bolnice i lekare!! Ona još nije shvatila svrhu sudova: nisu oni tu da se u njih uvaljuju SNS kadrovi, već da građanima omoguće ostvarivanje njihovih prava... eee, Srbijo, tugooo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.