Na snagu stupio Zakon o rodnoj ravnopravnosti - šta novi propis menja

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je za RTS da bi novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji je stupio na snagu, trebalo da donese bolju uravnoteženost polova.
Na snagu stupio Zakon o rodnoj ravnopravnosti - šta novi propis menja
Foto: Radio slobodna Evropa (Screenshot)
"Uravnoteženost oba pola postoji ako je taj procenat 40 do 50 procenata. Niži procenti predstavljaju rodni disbalans, pa nije bitno da li su u pitanju muškarci ili žene. Pogrešna je percepcija da se radi o ravnopravnosti žena, već se radi o ravnopravnosti svih nas", istakla je Janković.
 
Istakla je da veruje da smo svi saglasni da su najbolji radni kolektivi gde postoji balans, ali da se to ne može postići preko noći.
 
Naglasila je da novi zakon treba da obavezuje sve subjekte da vode računa o balansu i da donose programe i mere.
 
Govoreći o kaznama, Janković je za RTS rekla da su one povećane, od 50.000 do 2.000.000 dinara, u odnosu na prethodni zakon, kada su kazne bile između 10 i 100 hiljada dinara i ocenila da je to stroža kaznena politika, ali da je očigledno da prethodni zakon nije davao rezultate.
 
Dodala je da se sada kreće sa primenom, a da je zaštita od diskriminacije i dosad bila efikasna, dok novi zakon dovodi do procesnih promena i lakšeg vođenja postupka.
 
Novim zakonom su uvedena dva nova oblika diskriminacije - polno i seksualno uznemiravanje i segregacija, kao i da se uvodi vođenje evidencije za koju će biti zadužena institucija na čijem je čelu.
 
Kada je reč o rodno osetljivom jeziku, Janković je navela da je jezik važan i da koliko mi oblikujemo jezik, toliko jezik oblikuje nas i da utiče na rodnu ravnopravnost. Dodala je da se najviše polemike vodilo oko ženskih zanimanja i da se kaže da su rogobatna, kao i da naš jezik ima rod, broj i padež, a da deca to normalno izgovaraju.
 
"Niko oko toga ne pravi problem. I sada je, zašto mora biti žena dramaturg - dramaturškinja, a nikome ne smetaju oni pogrdni - nerotkinja, sluškinja, to ne smeta. Meni istinski smeta kada vodimo jednu raspravu koja odlazi od suštine. Nije suština ovog zakona jezik. Jezik je koristan, menja se, promenljiva je stvar, oblikuje jezik nas, mi jezik. Svašta sa jezikom može", rekla je Janković.
  • Neko

    01.06.2021 14:29
    Ne "Beograđanka"
    Ispravno je - Beogratkinja !
  • amateri

    01.06.2021 12:53
    Evo ih opet krajnje amaterski "komentari".
    Nabrajanje primera koji nekom paraju uši i pri tome nekom uši para ovo, a nekom drugom ono.
    Kako ne shvatate da je ovo ravno komentarisanju na Futoškoj pijaci?

    Uz ovakvu zatucanost, otpor prema promenama... ne čudi da smo jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi.

    Ono što vam je danas čudno... sutra neće biti kada se naviknete.

    E sad još da se neki "stručnjak" oglasi sa primerima iz engleskog jezika... pa će ovo amatersko komentarisanje biti kompletirano.

    Jedina izmena u srpskom jeziku protiv koje ste se zaista trebali pobuniti bilo je oduzimanje statusa službenog pisma srpskoj latinici iz čisto političkih, nacionalističkih, a ne lingvističkih razloga.
  • Јое

    01.06.2021 11:10
    Само да питам
    Жена која рони је претпостављам ронилица, а жена која некога тренира је тренерка?

    Ако већ хитамо ка родној равноправности, прво би требало руднике родно уједначити.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija