Ženska solidarnost: Nasilju nad ženama nema mesta na malim ekranima

Feministički kolektiv Ženska solidarnost reagovao je na nasilje nad ženom koje je emitovano na televiziji sa nacionalnom frekvencijom.
Ženska solidarnost: Nasilju nad ženama nema mesta na malim ekranima
Foto: Pixabay
Kako je navedeno u saopštenju, ove nedelje je u rijaliti-emisiji "Zadruga 4" na televiziji sa nacionalnom frekvencijom Pink, emitovan snimak u kojem je učesnik Kristijan Golubović nasrnuo na učesnicu Kristinu Spalević, obgrlivšii je sa leđa i povećavajući pritisak na njen vrat dok nije pala na zemlju, najverovatnije gubeći svest. 
 
U saopštenju piše da je u pitanju drugi snimak u kojem je ista osoba prikazana kako vrši fizičko nasilje nad učesnicom emisije, nakon što je objavljen snimak gde je čupa za kosu i hvata za vrat. 
 
"Nikakve posledice po nasilnika nisu sprovedene od strane produkcije, niti je produkcija osudila ovakav vid nasilja nad ženama", ističe se u saopštenju Ženske solidarnosti.
 
Podsećaju da se ovo sve dešava u zemlji koja je pre četiri godine počela da obeležava Dan sećanja na žene žrtve nasilja, nakon što je u tri dana sedam muškaraca ubilo svoje partnerke. Kako Femplatz, koji skuplja podatke o femicidu, prenosi, od početka 2021. godine ubijeno je jedanaest žena.
 
"Mediji odražavaju društvo i njegove vrednosti, i mogu podstaknuti promene, kako pozitivne, tako i negativne. Televizije koje se odluče na ovakav sadržaj zarađuju na ekspoloataciji nasilja nad ženama; tretirajući učesnice na nehuman način oni, između ostalog, poručuju ženama da je to norma, da pomoći nema i da ukoliko se pobune, njihove prigovore niko neće čuti", naglašavaju.
 
Pozivaju sve grupe za ženska prava u Srbiji, medije i širu javnost da insistiraju na istrazi o nasilnom ponašanju, ali i rijaliti produkcije i televizijske kuće da pokrenu istragu o svojim programima na kojima se neretko pušta nasilan sadržaj.
 
"Nasilju nad ženama nema mesta na našim malim ekranima", zaključuju.
  • Ogorcena

    05.06.2021 18:02
    Bravo da je neko napisao realan text i istakao poentu!Najstrasnije osuditi kompletne medije,RRA , kao i institucije koje nisu reagovale na tu situaciju?!Sta bi bilo da se nije "probudila"?
  • к

    05.06.2021 17:51
    Шта је главно, а шта споредно
    Да је вама стало до истине и правих вредности (тиме и до равноправности и против сваког насиља) залагале би сте се за укидање и забрану ријалити програма, јер су ријалити програми пројекти глобалистички пројекти и методе специјалниг рата за ширење насиља, примитивизма, глупости, лакомислености, неморала, вулгарности, свега што је штетно за човека и свако друштво. Треба од дрвећа видети шуму, и видети шта је главно а шта споредно.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.