Izmene Porodičnog zakona: Zabrana fizičkog kažnjavanja, edukacija roditelja i druge promene

Izmene propisa u kome se pominje i zabrana fizičkog kažnjavanja dece, predložene pre više od tri godine, stajale su u fioci Ministarstva za rad i konačno poslate u Ministarstvo za demografiju.
Izmene Porodičnog zakona: Zabrana fizičkog kažnjavanja, edukacija roditelja i druge promene
Foto: Pixabay
U programu rada Ministarstva za brigu o porodici i demografiju za 2021. godinu predviđen je rad na pripremi nacrta zakona o izmenama i dopunama Porodičnog zakona. Polazne osnove zakona o izmenama i dopunama Porodičnog zakona objavljene su na sajtu tog ministarstva, a u toku je postupak formiranja radne grupe, čiji je zadatak da izradi nacrt zakona, piše Politika. 
 
Radna grupa će biti formirana do 10. juna, u nju će biti delegirani predstavnici svih relevantnih ministarstava, predstavnici civilnog društva i eksperti, a očekuje se da bi republički poslanici trebalo da se izjasne o izmenama porodičnog nacrta u drugoj polovini godine.
 
Kako u razgovoru za Politiku objašnjava državna sekretarka Ministarka za demografiju Milka Milovanović Minić, osim zabrane fizičkog kažnjavanja, izmenama i dopunama zakona unosi se definicija deteta, zabrana sklapanja maloletničkih brakova, ukidanje produženja roditeljskog prava, ukidanje potpunog lišenja poslovne sposobnosti i zamena ograničenjem lišenja najduže na tri godine, ukidanje mogućnosti da bude usvojeno dete roditelja kome je ograničena poslovna sposobnost, ukidanje mogućnosti zaključenja sporazuma o usvojenju, definisanje najboljeg interesa deteta u sudskim postupcima, izdavanje naloga za uključivanje u psihosocijalni tretman ili specijalizovani program počinioca nasilja u porodici kao mere zaštite od nasilja u porodici.
 
Svesni da zabrana fizičkog kažnjavanja izaziva najveće interesovanje javnosti, u resornom ministarstvu objašnjavaju da niko neće ići u zatvor, niti će biti lišen roditeljstva ako je upotrebio vaspitnu ćušku, ali će roditelji ili usvojitelji morati da prođu edukaciju o nenasilnim metodama vaspitanja u okviru brojnih savetovališta i škola roditeljstva.
 
Kako u razgovoru za Politiku ističe psihološkinja Maja Antončić, cilj izmena Porodičnog zakona jeste da u svesti roditelja postoji ideja da je fizičko kažnjavanje deteta zakonom zabranjeno i da u vaspitavanju mališana nije neophodno koristiti prut i demonstrirati zakon jačeg.
 
"Trebalo bi imati na umu da su roditelji u Srbiji prilično podeljeni u stavu da li bi država trebalo da se meša u porodične stvari, pod kojima oni podrazumevaju i disciplinovanje deteta. S druge strane, polovina roditelja u našoj zemlji koristi fizičku disciplinu i vaspitnu ćuške prilikom disciplinovanja dece i upravo su oni ciljna grupa koju treba edukovati da postoje alternativne vaspitnoj ćuški. Brojna psihološka istraživanja svedoče da deca koja su bila žrtve nasilja u detinjstvu imaju sniženo samopoštovanje i samopouzdanje, slabiji uspeh u školi, problematičnije vršnjačke odnose i probleme u kasnijim emotivnim vezama", objašnjava psihološkinja.
 
Sagovornica Poolitike zaključuje da roditeljima treba objasniti kako da reaguju u situaciji besa, očaja i straha.
 
Opširnije na sajtu Politike
  • Pavle

    08.06.2021 13:01
    Ne kvarite
    Ima užasnih porodica gde bi bolji vaspitač bila država. Ne verujem da su ti slučajevi predmet interesovanja izmena zakona - interesa internacionalnih vladara.
    Za sve ostalo više verujem roditeljskim instinktima nego ljubavi vladara.
    Što se tiče fizičkog kažnjavanja, u Bibliji je nedvosmisleno "ko žali prut, ne žali sina svog". A "batina je iz Raja izišla" niti ima u Bibliji niti je jasno značenje. Da je dobra ostala bi u Raju?
  • Nn

    08.06.2021 11:50
    Roditeljima u Srbiji
    E jadni svi vi "roditelji" sto cete sad zapravo morati da se potrudite i vaspitate svoju decu bez upotrebe sile. Jadni sto cete morati da naucite da razgovarate sa svojim detetom i sto mislite da razgovor i vaspitavanje bez batina od dece gradi razmazene debile a batina gradi casne i vredne ljude. Boze me sacuvaj mentaliteta ovog naroda koji na batinu ne gleda kao na oblik nasilja vec kao na sredstvo vaspitanja koje je dobro za dete... Ta batina vama vise znaci nego vasem detetu da iskalite svoje licne frustracije, zalecite svoj ego i iskazete kontrolu i autoritet. Jos se pravdate time da ste i sami dobijali batine u detinjstvu i nista vam ne fali. Fali vam, samo to i ne znate, a mozda i ne zelite da znate jer je u neznaju spas za takve poput vas. I treba vas slati na edukacije kad vec pameti, strpljenja i mudrosti nemate a decu imate... Ovaj zakon vas pogadja? Zakon koji stiti decu od nasilja? Nesto fundamentalno nije u redu sa roditeljima u Srbiji koji se duboko uznemiravaju zbog ove promene.
  • Lala

    06.06.2021 12:04
    Hm
    Korisnije je da drzava resi vrsnjacko nasilje i nasilje medju decom!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.