Sindikat: Da korona bude profesionalno oboljenje

Sve je više dokaza da je kovid-19 sistemska bolest koja napada sve organe i sva tkiva, a zna se da na nekim organima ostavlja trajne posledice, pa zbog toga treba da bude profesionalno oboljenje.
Sindikat: Da korona bude profesionalno oboljenje
Foto: 021.rs
To je izjavio predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić.
 
Na okruglom stolu u čijem fokusu je bila inicijativa da se kovid, kao u Hrvatskoj, i u Srbiji uvrsti na listu profesionalnih oboljenja, konstatovano je da su u najvećem riziku od te bolesti upravo zdravstveni radnici koji su i podneli najveći teret pandemije. Savić je ocenio da je borba protiv pandemije veliko opterećenje za zdravstveni sistem Srbije.
 
"Mi želimo da ukaženo da je kovid oboljenje koje može da se utvrdi kao profesionalno za zdravstvenu i delatnost socijalne zaštite. Tako bi se zaposleni osećali sigurnije jer bi imali adekvatnu nadoknadu koja bi važila i dalje, a ne samo za vreme koje je ugovoreno sa Ministarstvom zdravlja, a svakako bi imalo uticaja i na dalji radni staž zaposlenih", rekao je on.
 
Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković istakao je da je do sindikalne inicijative da korona postane profesionalno oboljenje došlo pošto su neke zemlje u okruženju, kao i u Evropi, to već učinile.
 
"Mi smatramo da ima puno argumenata, pre svega za zaposlene u zdravstvstvenom sektoru, ali i za sve one koji se na radnom mestu zaraze kovidom da budu tako i tretirani i evidentirani. To utiče i na nadoknadu za bolovanje", rekao je on. 
 
Dodao je da je javni sektor u Srbiji aneksima kolektivnih ugovora regulisao da zaposleni imaju tu nadoknadu u punom iznosu.
 
"Imamo problem sa realnim, privatnim sektorom, i zaista smatramo da sa ovom inicijativom, normalno uz procedure kojima će zaposleni dokazati da je u privatnom sektoru zaražen kovidom-19, bude tretiran tako da je to oboljenje u vezi sa radom i da ima 100 odsto nadoknadu, kao da radi", rekao je Vuković.
  • Дејан.

    06.06.2021 14:12
    Корона не испуњава услове да би постала професионално оболење.
  • Anti Anti-Vakser

    06.06.2021 12:36
    Kleine morgen !!
    "Sindikat: Da korona bude profesionalno oboljenje"
    - Ni slučajno !!
    - Posle skoro godinu ipo dana od "dolaska medju svet" virusa covid-19 postalo je jasno da d njega obolevaju neuki, naivni i nedisciplinovani !!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.