Istraživanje: Očevi čuvaju karijeru, a majke decu

Dok su deca bila u uzrastu za vrtić, oko 70 odsto očeva je napredovalo na poslu, dok je to postiglo upola manje majki.
Istraživanje: Očevi čuvaju karijeru, a majke decu
Foto: Pixabay
To govori da su žene onemogućene da se bave karijerom i napredovanjem, jer se više angažuju u porodici. Ovaj nesklad postoji i u zaradi i uloženom vremenu, prenose Novosti.
 
Ovo su rezultati istraživanja Ministarstva za brigu o porodici i Fondacije Ana i Vlade Divac, uz pomoć Evropske komisije, o usklađenosti radnog i porodičnog života. 
 
Kada bi trebalo da menjaju posao, od presudnog značaja za gotovo 90 odsto roditelja bila bi to činjenica da li novi poslodavac nudi neku formu fleksibilnog radnog vremena.
 
Porodične obaveze i dalje se tradicionalno vezuju za žene, pa su majke najčešće te koje snose najveći deo organizacije kućnih poslova, obaveza oko dece, ali i poslovnog dela života. Zato je ključno da država, opštine i sami poslodavci, u partnerskom odnosu sa zaposlenima, nađu način da stvore uslove za zadovoljne, a time i produktivnije radnike.
 
- Rodna nejednakost i dalje postoji. Radićemo na tome, pre svega kroz usklađivanje smena u školama i vrtićima, ali i motivisanjem poslodavaca da izađu u susret zaposlenim roditeljima - kaže pomoćnica ministra Aleksandra Čamagić, prenose Novosti.
 
Gordana Bjelobrk, koordinatorka projekta, naglašava da je važno napraviti spregu, gde će poslodavci izaći u susret roditeljima fleksibilnim radnim vremenom.
 
- Ako možemo da nađemo nešto pozitivno u protekloj kovid godini, to je onda činjenica da je puno poslodavaca uspelo da testira rad od kuće. Cilj je da se taj oblik rada, i kada pandemija prođe, prihvati kao uobičajena opcija - rekla je Bjelobrk.
  • Sto pravite

    06.06.2021 17:15
    Tu decu ako vam je teško da ih gledate i nemate vremena za njih?!? Svi bi ste želeli da oni odrastu u normalne osobe, vaspitane, načitane, kulturne, ali kad treba da se radi sa njima, onda je problem. Kad postane dripčina, ulicar i vucibatina, dovede ga murija kući ili ga unakaze od batina jer je dugovao keš, pa krene da se odmotava klupko, biće, nije moje dete takvo! Jeste, takva su vam deca jer su ih odgajale ulice, tipovi poput velje nevolje,tribina je bila važnija od škole, klinke se ugledale na sljamove iz zadruge... Deca su kriva kasnije, dok ne sazru, ne razviju se kao ličnosti, e do tad ste samo vi odgovorni. Nije mi vas žao i nikada nece ni biti. Nadjite vremena za vase porodice! Biće kudikamo manje razvoda, manje svadje i vise srećnije dece i roditelja. Ukoliko ste vi srećni u kući,poslodavac vam je najmanji problem. Al se zato i zapitajte, kad ste poslednji put bili stvarno srećni?
  • Nena

    06.06.2021 15:46
    Pa šta?
    Pa šta? Sad smo izmislili nakaradne ženske nazive zanimanja, dobili smo rodnu ravnopravnost
  • Savet

    06.06.2021 15:09
    Onda majke neka traze od takvih muzeva da pola plate daju za porodicu a ne da kupuju audija i slicne gluposti da bi muvali klinke na poslu.
    Ili lepo razvod pa neka zive sa klinkama sa posla!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija