Koja prava imate u slučaju da vas uhapse?

U ukupnoj populaciji čak 24,2 odsto ispitanika ne zna da navede nijedno pravo koje ima u slučaju hapšenja.
Koja prava imate u slučaju da vas uhapse?
Foto: 021.rs (Ilustracija)
To je pokazalo istraživanje o informisanosti građana o pravima nakon hapšenja koje je sproveo Beogradski centar za ljudska prava.
 
Kako kažu u Centru, a prenosi list Danas, povod za ovo istraživanje bili su protesti u više gradova u Srbiji iz jula 2020. godine, kada je veliki broj građana bio neosnovano hapšen i zlostavljan od strane policije, kako na ulici tako i u policijskim stanicama.
 
"Brojni predmeti u kojima smo u tom periodu bili angažovani i postupci koji se i dalje vode po našim krivičnim prijavama protiv službenih lica zbog prekoračenja upotrebe sile i policijskog zlostavljanja, ukazali su nam na neophodnost informisanja građana o pravima nakon hapšenja", naveli su u Centru.
 
Istraživanje je pokazalo da u ukupnoj populaciji čak 24,2 odsto ispitanika nije znalo da navede ni jedno pravo koje ima u slučaju hapšenja. Malo više od trećine ispitanika, odnosno 34,9 odsto zna da u slučaju hapšenja ima pravo da o hapšenju obavesti i angažuje advokata po izboru.
 
Na pitanje znate li koja osnovna prava imate u slučaju hapšenja (koje nije imalo ponuđene odgovore i gde se moglo dati više odgovora), svega 2,3 odsto ispitanika je izjavilo da imaju pravo na lekarski pregled. U populaciji ispitanika između 18 i 40 godina, taj odgovor je dalo 1,6 odsto ispitanika.
 
Iz ovog razloga, navodi se, Centar je pripremio vodič o pravima građana prilikom hapšenja koji se odnose na prava na lekarski pregled.
 
U slučaju lišavanja slobode od strane policije građani imaju pravo da zatraže lekarski pregled, da izaberu lekara kao i da taj pregled bude poverljiv, osim ako lekar zbog osećaja ugroženosti za svoju bezbednost zatraži prisustvo policijskog službenika.
 
U ovakvim situacijama građani imaju pravo da od lekara traže da upiše tvrdnje o načinu zadobijanja povreda, da ih precizno opiše, fotografiše, kao i da im preda primerak lekarskog izveštaja sa svim tim navodima, na koji imaju mogućnost da stave primedbu ako se sa nečim ne slažu.
 
"Naše iskustvo je pokazalo da u slučajevima kada osoba ima povrede koje potiču od zlostavljanja policije, ukoliko one nisu na vreme detaljno opisane i fotografisane, kao i ako u lekarskom izveštaju nisu navedene tvrdnje o zadobijenim povredama, da će biti otežano dokazivanje u postupku da su povrede zadobijene prilikom hapšenja ili tokom boravka u policijskoj stanici", navode u Centru.
 
Kada je reč o julskim protestima prošle godine u Srbiji, više od 50 odsto ispitanika uzrasta od 18 do 40 godina smatra da je bilo slučajeva u kojima je prema demonstrantima korišćena neosnovana sila. U većoj meri to kažu građani starosti od 26 do 32 godine, stanovnici gradskih naselja, ispitanici iz Vojvodine i zaposleni u javnom i privatnom sektoru.
 
Da je neosnovana primena policijske prinude prema demonstrantima uticala na skraćenje trajanja julskih protesta u Srbiji smatra više od polovine ispitanika.
 
Istraživanje o informisanosti građana o pravima nakon hapšenja za potrebe Beogradskog centra za ljudska prava sprovela je Ninamedia u januaru i februaru 2021. godine na reprezentativnom uzorku na nivou Srbije.
  • P1

    07.06.2021 08:46
    Najbolje sto mozete da uradite kad vas uhapse je kao i u ostatku zivota - ne razgovarajte sa policijom i ne odgovarajte na pitanja. Odmah trazite nekog advokata i - ne pristajte na dodeljenog. Taj dodeljeni je u semi sa svima ostalima i nece vas odbraniti. ne zaboravite da se policija i sudstvo ovde koriste ilegalnim mehanizmima.
  • Зуле из Гамзиграда

    07.06.2021 08:09
    @Gramzi - Bagins
    Није ти ово Америка....
  • srbija

    07.06.2021 04:52
    imaginarna prava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.