Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu: Ove godine skuplje skoro sve vrste voća

Ukupan rod voća ove godine će biti manji za pet do osam odsto u odnosu na 2020. godinu zbog mrazeva i loših uslova za vreme oprašivanja.
Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu: Ove godine skuplje skoro sve vrste voća
Foto: 021.rs
To je rekao profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović. On je ocenio da se ove godine mogu očekivati više cene za skoro sve vrste voća, osim za jabuke.
 
On je za agenciju Beta rekao da je u 2020. godini proizvedeno oko 1,6 miliona tona voća, a da su procene da će rod ove godine biti od 1,5 do 1,53 miliona tona.
 
"To će, posle 2013. i 2020. godine, biti najveći rod u Srbiji u poslednjih 20 godina", rekao je Keserović.
 
Dodao je da je za prinos i kvalitet ploda važan izbor lokaliteta, ne samo za pojedine voćne vrste, već i za sorte kako bi one mogle da ostvare maksimum svog genetičkog potencijala.
 
Niske temperature u februaru i martu ove godine, kako je rekao, najviše su oštetile kajsije i breskve.
 
Prema njegovim rečima, izmrzlo je 60-70 odsto kajsije, ali će rod biti veći nego prošle godine kada je takođe bilo štete zbog mraza.
 
Breskve su, kako je rekao, izmrzle 30-35 odsto u odnosu na 2020. godinu, a niske temperature i loše oprašivanje smanjiće 15 do 20 odsto roda trešanja, 20 odsto roda višanja, 10-15 odsto šljiva, dok je šteta kod krušaka 25 do 30 odsto u odnosu na 2020. godinu.
 
Jabuke su pretrpele minimalnu štetu, ali se očekuje veći rod za oko pet do deset odsto nego u prošloj godini.
 
Keserović je rekao da je zbog promene klimatskih uslova sve veća nužnost da se za oprašivanje koriste uvezeni bumbari što još nije čest slučaj u Srbiji, osim na plantažnim zasadima.
 
Istakao je da se zbog niskih temperatura u martu i aprilu sve češće moraju koristiti antifrost sistem, frostbasteri, paliti slama, a da su se kao efikasan način pokazali i neki preparati koji snižavaju tačku mržnjenja u kombinaciji sa aminokiselinama i algama.
  • Dejan

    07.06.2021 08:39
    Dil
    Kad ce neki profesor da izadje u javnost i kaze kad ce nesto da pojeftini ! Znaci kad profa kaze da ce poskupeti,onda je to ok ?!
  • hm

    07.06.2021 08:16
    Zanimljivo, situacija na terenu za sad drugačija. Jagode nikad nisu bile u većem izobilju, ukusnije, a ni jeftinije, već godinama unazad. Trešnje godinama nisu išle ispod 350 din na našim pijacama, sad su već po 180 i izvrsnog ukusa.
  • Vlada

    06.06.2021 21:14
    Ja nisam profesor ali po svom dzepu debelo osetim svakodnevna poskupljenja, ne samo voca, vec sve hrane a i sire.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.