Poslanici podržali predlog da se menja Ustav Srbije

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas predlog za promenu Ustava Srbije koji je podnela vlada.
Poslanici podržali predlog da se menja Ustav Srbije
Foto: FoNet (Aleksandar Barda)
Predsednica vlade Ana Brnabić izjavila je ranije danas da je "tema vladavine prava izuzetno važna za vladu i da je zato odlučna da sprovede promene Ustava kako bi pravosuđe bilo nezavisno, odgovornije i efikasnije".
 
"Moramo da ojačamo vladavinu prava u Srbiji i to će dovesti do rasta prosečnih plata i penzija. Napredak u oblasti vladavine prava treba da dovede do osećaja građana da su svi jednaki pred zakonom, da je pravda i brza i dostižna, da je pravosuđe nezavisno i odgovorno i mnogo efikasnije", rekla je Brnabić u Skupštini, obrazlažući predlog za promenu Ustava.
 
Kako je ranije objašnjeno, poslanici će se u ovoj fazi izjasniti o nameri Srbije da menja najviši zakonski akt u delu o pravosuđu, dok će se o konkretnim rešenjima raspravljati na nekoj od narednih sednica.
 
Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo doneo je 16. aprila Odluku o pokretanju aktivnosti za promenu Ustava, a nakon toga su organizovana javna slušanja u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.
 
Nakon potvrde Skupštine o nameri za promenu Ustava, sledeći korak je organizovanje referenduma.
 
Predsednik Skupštine Ivica Dačić izjavio je da bi referendum o promenama Ustava mogao da se održi na jesen, odnosno pre parlamentarnih izbora i raspuštanja Skupštine.
  • Hm...

    08.06.2021 09:34
    Da vidimo...
    Kako će organizovati referendum? Ima nekoliko načina. Parlament je usvojio predlog za promenu Ustava. Sada se pristupa izradi ili razmatranju akta o promeni Ustava.
    Parlament treba da usvaji akt o promeni Ustava dvotrećinskom većinom od ukupnog broja narodnih poslanika i može da odluči da ga i građani potvrde putem referenduma. Skupština je dužna da akt o promeni Ustava stavi na referendum radi potvrđivanja, ako se promena Ustava odnosi na preambulu Ustava, načela Ustava, ljudska i manjinska prava i slobode, uređenje vlasti, postupak za promenu Ustava, itd. Kada se akt o promeni Ustava stavi na potvrđivanje, građani izlaze na referendum najkasnije u roku od 60 dana od dana usvajanja akta o promeni Ustava. Smatra se da je promena Ustava svojena ako je za promenu na referendumu glasala većina izašlih birača. Akt o promeni Ustava koji je potvrđen na republičkom referendumu stupa na snagu kada ga proglasi Narodna skupština. Drugi način je da Skupština ne odluči da akt o promeni Ustava stavi na potvrđivanje. Promena Ustava je usvojena izglasavanjem u Narodnoj skupštini, a akt o promeni Ustava stupa na snagu kada ga proglasi Narodna skupština. Takođe, Ustav ne može da bude promenjen za vreme vanrednog stanja. Kruže glasine da će izbori biti na jesen u novembru. Da li su sve opštine i gradovi u Srbiji ukinuli vanrednu situaciju na svojoj teritoriji zbog virusa? Čeka nas popis stanovništva, novi sojevi virusa...Uostalom, kao da se narod nešto i pita?
  • Ko

    08.06.2021 07:06
    Ko
    Ko po ustavu ukine privatne izvrsitelje taj dobija izbore. Ovaj lopovluk i otimacina se nepamti zaista. Treba sve vratiti u sud.
  • /***/

    08.06.2021 07:00
    Ako novi Ustav ne vraća autonomiju Vojvodini i status službenog pisma srpskoj latinici, neće ni ova varijanta proći u Vojvodini

    Da podsetim, trenutno važeći Ustav uprkos glasanju od 2 dana nije prošao u Vojvodini.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija