Danas konačna presuda Ratku Mladiću

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu, objaviće popodne drugostepenu presudu nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću.
Prvostepenom presudom Haškog tribunala, čiji je rad nasledio Mehanizam, Mladić je u novembru 2017. godine osuđen na doživotni zatvor, nakon čega su i odbrana i tužilaštvo izjavili žalbe na tu odluku.
 
Žalbeno veće može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u pojedinim delovima ili u pogledu kazne ili da je ukine u celosti i naloži ponavljanje suđenja.
 
Prema informacijama Tanjuga, Mladić će lično prisustvovati izricanju presude, kao i njegov sin Darko.
 
Mladićevi branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić, međutim, neće biti na izricanju presude, jer nisu u mogućnosti da pristupe sudu u Hagu, niti da izricanje presude isprate video konferencijskom vezom.
 
Zbog izostanka branilaca, Žalbeno veće je odlučilo da Mladiću, samo za ovo ročište, omogući prisustvo pravnog savetnika, advokaticu Petu Luize Bagot koja će, prema odluci veća, zastupati Mladićeve interese.
 
Žunić: Srbija konačnu presudu Mladiću dočekuje u atmosferi negiranja genocida 
 
Izvršna Direktorka nevladinog Fonda za humanitarno pravo, Ivana Žunić, izjavila je povodom izricanja pravosnažne presude Ratku Mladiću da "Srbija konačnu presudu Mladiću dočekuje u atmosferi negiranja genocida".
 
Žunić je za Radio slobodna Evropa izjavila da "ne stiče utisak da smo se pomerili iz devedesetih što se tiče genocida u Srebrenici".
 
"Uglavnom se krećemo između dva polariteta - prvi su političari koji otvoreno slave Ratka Mladića kao heroja, a drugi polaritet je negiranje da je u Srebrenici počinjen genocid, već se koriste sintagme da je to bio 'veliki' ili 'strašan' zločin", rekla je Žunić.
 
Osim izricanja presude, jedna od tačaka dnevnog reda biće i odbijanje Srbije da postupi po obavezujućem nalogu i Hagu izruči funkcionere Srpske radikalne stranke Vjericu Radetu i Petra Jojića.
 
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, poznat kao Haški tribunal, Mladića je 2017. godine prvostepeno osudio na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici počinjenog u leto 1995.
 
Osim Mladića, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu je za genocid u Srebrenici u julu 1995. godine osudio još 13 bivših pripadnika Vojske i policije Republike Srpske, a na doživotni zatvor osuđen je i nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić.
  • dr

    08.06.2021 21:43
    @Sarajka
    pa sta ako su glasali da izadju iz jugoslavije koja se ionako raspala, jel manjina treba da napravi rat zbog toga?. I ja gledam kako teletabisi godinama glasaju pa ne mogu nista
  • Xmbq

    08.06.2021 16:01
    NIKADA ti nisi branio SFRJ!
    Samo si je rasturao, svom raspoloživom silom...
    Hteo si da stvoriš veliku srpsku zemlju i "da se osvetiš Turcima"!?
    Stigao ti račun na naplatu.
  • Okupacija

    08.06.2021 15:48
    @Cole
    Ako nisi primetio Vojvodina je postala deo Bosne, a i Novi Sad je grad u Bosni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.