VIDEO: Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, odbijene sve žalbe

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić pravosnažno je osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH.
VIDEO: Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, odbijene sve žalbe
Foto: FoNet/AP
Žalbeno veće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana.
 
On je osuđen na doživotnu kaznu za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovečnosti u 15 opština u Bosni i Hercegovini, opsadu, snajpersko delovanje i terorisanje građa Sarajeva od 1992. do 1995. i držanje pripadnika mirovne misije UN-a kao talaca tokom NATO bombardovanja.
 
Ratko Mladić je u pritvoru u Sheveningenu od 31. maja 2011. Uhapsile su ga vlasti Srbije, 26. maja te godina, u Lazarevu kraj Zrenjanina i izručile Tribunalu.
 
Izricanje presude kasnilo
 
U Hagu je danas počelo izricanje drugostepene presude sa 15 minuta zakašnjenja usled tehničkih problema sa ozvučenjem. Na početku ročišta, Mladić je potvrdio da može da prati izricanje presude na jezkiu koji razume.
 
U sudnici je i Mladić lično, kao i pravna savetica odbrane Luisa Peta Bagot, dok njegov sin Darko presudu sluša iz posebne prostorije Mehanizma u Hagu.
 
Sudskom veću predsedava Priska Matimba Nijambe. 
 
Uz veliko interesovanje medija, u toku je odloženi prenos koji preuzima više regionalnih tv-stanica, a brojne grupe novinara prate suđenje ispred zgrade suda u Hagu.
 
Praksa odloženog prenosa od 30 minuta uvedena nakon što je Slobodan Praljak tokom izricanja presude počinio samoubistvo ispijanjem otrova.
 
Odbijene sve žalbe
 
Povodom Mladićeve žalbe da je sud u prvostepenoj presudi načinio više grešaka kada je zaključio da je udruženi zločinački poduhvat postojao, zaključeno je da Mladić nije pokazao da je prvostepeno veće pogrešilo, uz suprotno mišljenje sudije Nijambe.
 
Dodali su da prvostepeno veće nije pogrešilo ni prilikom ocenjivanja dokaza za koje on tvrdi da su oslobađajući.
 
Povodom žalbe Mladića zbog prava na pravično suđenje, predsedavajuća Žalbenog veća je rekla da je veće, uz suprotno mišljenje jednog sudije, odbilo osnove žalbe.
 
 
Mladić se danas sa osmehom pojavio u sudnici Haškog tribunala, gde čeka presudu za ratne zločine koji su počinjeni nad muslimanima tokom rata u BiH.  
 
 
Neposredno pred sednicu došlo je do incidenta ispred suda. Naime, Srbin Dragan Todorović doneo je dva mala transparenta podrške Mladiću, posle čega mu je prišao Nihad Aličković iz udruženja "Anti-Dejton", koji mu je oteo transparente i izbila je svađa. Potom je na Todorovića počeo da viče i Satko Muajagić, bivši logoraš.
 
Podsetimo, suđenje generalu Mladiću trajalo je od 16. maja 2012. do 15. decembra 2016. Tokom 530 radnih dana, saslušano je 169 svedoka optužbe i 208 svedoka odbrane. U spise su uvedene i pisane izjave još 214 svedoka. Prihvaćeno je 9.914 dokaznih predmeta.
 
Mladić je prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor zbog, između ostalog, genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrpskim stanovništvom tokom rata u BiH, a od 11 tački optužnice, oslobođen je jedino optužbi za genocid u pet opština tokom 1992. godine.
 
Branioci su inače tražili da bude utvrđeno da li je Mladić procesno sposoban. Izveštaji sudskih lekara, s druge strane, govorili su da je Mladićevo zdravlje zadovoljavajuće i pod kontrolom, kao i da mu se pruža sva potrebna medicinska nega.
 
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osnovan je od strane UN maja 1993. godine, kako bi se bavio ratnim zločinima počinjeni tokom raspada Jugoslavije devedesetih godina. Tokom svog rada izrekao je sedam doživotnih kazni zatvora.
 
  • Misa

    11.06.2021 11:52
    @Dragan
    Sagradio kucu u Beogradu od vojnicke plate u JNA i VRS. Tako barem sendvicPatriJote misle.
  • Komifo

    11.06.2021 10:20
    @Za.

    To nije vic, nego odličan opis odistinskog balkanskog problema s migrantima, a ti si savršeni "primerak" da ga ilustruje.
  • Dragan

    10.06.2021 23:05
    Ah
    Prvo je izdao JNA u koju se zakleo,pa izdao tkzv vojsku krajine kad je nestao i pojavio se u Beogradu na utakmivi,tad su muslimani bili u predgrađu Banja Luke, Prijedora.Ko plaća put sinu ljubi ga majka ?Jel vraćena imovina dobijena od JNA ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.