Stižu brojne reakcije: "Ovo nije presuda srpskom narodu, već jedino Mladiću"

Bivši komandant Vojske RS Ratko Mladić pravosnažno je osuđen u Hagu na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH.
Stižu brojne reakcije: "Ovo nije presuda srpskom narodu, već jedino Mladiću"
Foto: FoNet/AP
Odbijene su sve žalbe Ratka Mladića, kao i žalba tužilaštva da bude osuđen za genocid u šest opština u BiH.
 
Reakcije na presudu stižu iz Srbije i regiona.
 
U Republici Srpskoj kritikuju presudu Ratku Mladiću, kojom je on osuđen na doživotnu kaznu zatvora, dok ok u Federaciji tu presudu pozdravljaju.
 
Pravosnažna presuda Mladiću udarna vest u medijima u BiH
 
Udarna vest u svim medijima u Bosni i Hercegovini je pravosnažna presuda međunarodnog suda u Hagu koji je bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću potvrdio kaznu doživotnog zatvora zbog genocida i zločina protiv čovečnosti.
 
Sarajevski mediji su vest uglavnom naslovili sa "Zločincu Ratku Mladiću potvrđena kazna doživotnog zatvora", uz njegovu fotografiju na kojoj je ispisano "Kriv je!"
 
Oni ukazuju na to da Mladić nije osuđen za genocid u šest opšina u Bosni i Hercegovini i da je potvrđena ranija presuda za ostalih deset tačaka optužnice.
 
Mediji u Republici Srpskoj su vest iz Haga takođe objavili kao udarnu, stavljajući u prvi plan da je Mladiću potvrđena doživotna kazna zatvora, da je odbijena žalba odbrane, kao i zahtev da bude osuđen za genocid u još šest opština u BiH. 
 
Direktan prenos izricanja presude praćen je i u Potočarima, u krugu Memorijalnog centra, posvećenog srebreničkim žrtvama.
 
Munira Subašić: Sanjala sam ovu presudu
 
Predsednica Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić rekla je u Hagu da je sanjala ovu presudu. 
 
"Ja sam, verujte, maltene i sanjala ovu presudu, jer mislim da ima dosta nerealnih stvari. Ako nije mogao ući u Prijedor, gde je ubijeno tri hiljade i nešto, a kaže da je ta grupa, malo ih je ubijeno. Znači, trebalo je da ubiju polovinu ljudi da bi se priznao genocid. Mislim za Srebrenicu da nismo bili pod zaštitom Ujedinjenih nacija i da nismo mi majke digle svoj glas i da se nismo borile 26 godina po nekim pravilima i pravdom, ne znam da li bismo imali presudu za genocid", kazala je ona.
 
Dodala je da je zadovoljna presudom.
 
"Doživotna. Ne može više nikad uzeti ni svoje unuče, nikoga u krilo. Videće šta znači kad neko uzme nečiju slobodu, a on je uzimao. Osetiće što su mu oduzeli slobodu, ali on je uzimao hiljade života naše dece. Ja ne želim niko da pati, ali onaj ko je zaslužio, treba i da odgovara", rekla je Munira Subašić.
 
Reakcije iz RS: Haški tribunal je politički i antisrpski sud
 
Advokat Miodrag Stojanović, član tima odbrane Ratka Mladića, izjavio je da, osim što oseća veliko razočarenje i bes, nema šta posebno da kaže povodom kazne doživotnog zatvora.
 
"Nisam nikad bio veliki optimista, ali sam očekivao minimum istine i pravde, imajući u vidu argumente koje smo izneli, pre svega o pojedinim događajima u i oko Sarajeva, i u vezi sa kvalifikacijom za Srebrenicu", rekao je Stojanović za RTRS.
 
Političari iz RS su uglavnom ocenili da se radi o Sudu koji je "antisrpski i politički sud".
 
Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocenila je da je tom presudom Haški tribunal "još jednom potvrdio ulogu antisrpskog suda, koji odgovornost za ratne zločine ne utvrđuje prema dokazima, već prema nacionalnoj pripadnosti optuženika".
 
"Da je suprotno, današnju presudu ne bi sa slobode pratili neki od najzloglasnijih haških optuženika, poput Nasera Orića, Ramuša Haradinaja, Ante Gotovine, kao i brojni drugi iz čijih zona odgovornosti su Srbi zauvek nestali", istakla je Cvijanović.
 
Premijer RS Radovan Višković izjavio je da bi Mladić bio oslobođen da je "bilo prava i pravde".
 
"Očigledno da ovde nema ni prava ni pravde, a to nam je ko zna koliko puta potvrdilo naše dosadašnje iskustvo koje smo imali sa Haškim sudom i broj izrečenih presuda u odnosu na druge", kazao je Višković.
 
On je naveo da podržava da svi oni koji su počinili zločin treba da odgovaraju, ali da zločine nisu činili samo na jednoj strani, već ih je bilo i na jednoj, i na drugoj i na trećoj strani.
 
"Ko je pobio više od 23.000 Srba u proteklom ratu? Da li su oni izginuli u saobraćajnoj nesreći? Ko je za to odogovarao? Zato smatram da je izlišan svaki komentar, jer kako su zamislili tako i rade", naveo je Višković.
 
"Ovo je samo jedna u nizu presuda u kojoj se vojno-političkom rukovodstvu jedne strane pokušava nametnuti sva krivica za dešavanja u periodu 1992-1995, dok se vojno-politička rukovodstva druge dve strane oslobođaju svake odgovornosti", ocenio je predsednik SDS-a Mirko Šarović.
 
Šarović je istakao da se ne može prihvatiti da su za dešavanja u periodu 1992-1995. Srbi osuđeni na pet doživotnih robija i sa preko 800 godina zatvora, dok su drugi osuđeni višestruko manje. On je dodao da je takvim odlukama Haški tribunal kompromitovao svoj rad, a srpske žrtve su ostale bez pravde.
 
Dodik: Presuda Mladiću nema mnogo veze sa pravom i pravdom
 
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da haška presuda Ratku Mladiću nema mnogo veze sa pravom i pravdom.
 
Dodik je ocenio da Haški tribunal "nije ostvario osnovne cilljeve svog nastanka, odnosno povećanje poverenja među narodima".
 
"Kakva je to pravda, ako ovu presudu u svojim domovima danas slušaju sa slobode Naser Orić, Ante Gotovina, Ejup Ganić, Atif Dudaković i mnogi drugi koji su počinili zločine prema Srbima", istakao je on.
 
Prema njegovim rečima, ovakvom presudom se pokušavaju postići mnoge stvari, a prva od njih je "očuvanje karijere onih koji su satanizovali srpski narod, zastupajući navode da su Srbi silovali 60.000 muslimanki".
 
"Mi Srbi moramo da naučimo da ne možemo da menjamo te stereotipe, dok su živi oni koji su ih kreirali ili ne budu mimo političke moći da o tome odlučuju", kazao je Dodik.
 
Još je naglasio da se "pokušava napraviti mit o Srebrenici", koji se, kako je rekao, "nije desio".
 
"Ova fascinacija nepravdom međunarodnog faktora neće moći da zaživi u našem narodu. Na ovaj način je Mladić poslat direktno u legendu. Srpski narod zna da bi bez njegovog komandovanja, bila mnogo veća stradanja našeg naroda. Srbi su najveći stradalnici u bivšoj Jugoslaviji", zaključio je Dodik.
 
Čanak: Presude zločincima poput Mladića sprečiće nove zločine
 
Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da će pravosnažna presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću, sprečiti nove zločine i dodao je da genocid u Bosni i Hercegovini "nije srpska stvar".
 
"To je stvar određene politike čijeg smo protagonistu, Slobodana Miloševića, uspeli u jednom trenutku da svrgnemo sa vlasti i pošaljemo u Hag, zato što u Srbiji nije bilo snage da mu se sudi. Ovo sa Ratkom Mladićem mora da se shvati kao poraz politike koja je razorila Jugoslaviju, koja je uvela priču o etničkom čišćenju", naveo je Čanak u saopštenju.
 
Prema njegovim rečima, izuzetno je važno da se pojedine ideje definitivno definišu kao zločinačke i u čemu presuda Ratku Mladiću i satisfakcija koju su dobile žrtve i njihovi preživeli rođaci, mogu da dobiju svoj puni smisao.
 
"U suprotnom, sve će se pretvoriti u osvetu, a nije poenta osveta, poenta je u tome da se spreči da se u budućnosti takve stvari ponavljaju. U tom smislu je osuda Ratka Mladića beskonačno važna za demokratske procese i u samoj Srbiji", ocenio je Čanak.
 
Govoreći o tome kada će Srbija biti spremna da prihvati odgovornost za genocid u Srebrenici, Čanak je rekao da "treba biti svestan da pravo i pravda nisu jedno isto" i da sudovi mogu da sude i donose odluke prema onim stvarima koje su definisane pravnim regulama.
 
Fila o presudi Mladiću: Haški tribunal je užasan politički sud
 
Advokat Toma Fila izjavio je danas komentarišući presudu doživotnog zatvora bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, da je Haški tribunal jedan "užasan" politički sud "koji je od početka imao različite aršine prema Srbima i drugima".
 
Mladić je pravosnažno osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH, a žalbeno veće odbacilo je sve žalbe Mladićeve odbrane, ali i Tužilaštva.
 
"Ja sam to i očekivao. Rekao sam da mu jedino Bog može pomoći. To je sud koji je pravljen da osudi tri čoveka na doživotnu robiju: Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića", kazao je Fila za agenciju Beta.
 
Obrazlažući svoj stav o "duplim aršinima" suda, Fila je rekao da su Hrvati bili zaštićeni pred tim sudom i da je služio da "opravda" bombardovanje Srba u BiH i kasnije u Srbiji, 1999. godine.
 
"Jedno je kad se odnosilo prema Hrvatima. Nijedan Hrvat nije osdujen za zločine nad Srbima u Hrvatskoj. Osuđeni su neki Hrvati iz Herceg-Bosne, ali nijedan iz Hrvatske. Kao da su Srbi izvršili masovno samoubstvo tamo", istakao je on.
 
Bramerc: Ovo nije presuda srpskom narodu, već jedino Mladiću
 
Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc izjavio je danas, nakon izricanja pravosnažne presude Ratku Mladiću, da to nije presuda srpskom narodu, već da je ta krivica jedino njegova.
 
U saopštenju objavljenom na sajtu Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, Bramerc je rekao da je Mladić namerno koristio svoj položaj vojnog zapovednika za napade na nevine civile, koji su, kako je rekao, ubijani, mučeni, silovani i proterivani bez ikakvog razloga osim svoje nacionalnosti i vere.
 
Kako je rekao, završetkom ovog predmeta, žrtve i preživeli bi trebalo da budu biti u prvom planu.
 
Bajden: Lideri u regionu da poštuju presudu Mladiću
 
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden pozdravio je presudu Ratku Mladiću kao "istorijsku presudu koja pokazuje da će odgovarati oni koji čine užasne zločine", uz nadu da će je poštovati i lideri u regionu.
 
Koalicija NADA: Presuda protiv Mladića potvrdila sramnu ulogu Haškog tribunala
 
Koalicija Nacionalno-demokratska alternativa (NADA) saopštila je danas da nije iznenađena presudom Haškog tribunala protiv generala Ratka Mladića, ocenjujući da je taj međunarodni sud odavno izgubio legitimitet oslobađajući najveće teroriste i ratne zločince na Balkanu iz redova Hrvata i bosanskih Muslimana.
 
U saopštenju koalicije NADA, koju čine Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), Demokratska stranka Srbije (DSS) i 19 udruženja građana, navodi se ocena lidera DSS-a Miloša Jovanovića da Haški tribunal nije stvoren da deli pravdu, već da je to bio politički sud usmeren na osudu Srba i pokušaj da se srpski narod okrivi za ratne sukobe.
 
"Zločin u Srebrenici koji se nesporno dogodio, ne može se negirati, ali ni činjenica da se ne može okarakterisati kao genocid. Ovom presudom Haški tribunal je potvrdio svoju pristrasnu i političku ulogu", kazao je Jovanović.
 
Darko Mladić: Čestitam sudiji Nijambe na izdvojenom mišljenju
 
Darko Mladić je za RTS naveo da se "putujući cirkus završio posle skoro 30 godina" i čestitao predsedavajućoj Žalbenog veća, sudiji Nijambe, što je, kako je naveo, "odlučila da kaže ono što je istina i što je po međunarodnom pravu jedino moguće".
 
"Ja samo mogu da čestitam ovoj hrabroj ženi, sudiji Nijambe, koja je digla profesionalni integritet i lično poštenje iznad raznih interesa različitih birokratija koje su ovde uložile, primile i okrenule milijarde dolara, koji su pokušali i misle da su uspeli da legitimizuju agresiju prema srpskom narodu kroz optuživanje i osuđivanje naših vojnih i političkih lidera", naveo je sin Ratka Mladića.
 
Dodao je da će biti zanimljivo pročitati izdvojeno mišljenje sudije Nijambe. 
 
"Otprilike, nažalost, to nisam mogao unapred da govorim, očekivali smo ovakav razvoj događaja, pogotovo nakon onog munjevitog ulaska novog sudije u predmet. Kao što vidite, bilo je tu nekih razmimoilaženja među njima. Pitam se samo da li su sudije koje su tako mirno klimale glavom uopšte ulazile u činjenice i u predmet kao što je predsedavajuća Žalbenog veća uradila", kazao je Darko Mladić.
 
Kako je naveo, sada mu je najvažnije da ode da poseti oca, da vidi kako je on to sve podneo.
 
Vlada Hrvatske
 
Vlada Hrvatske pozdravila je presudu suda u Hagu kojom je Ratku Mladiću potvrđena najstroža kazna doživotnog zatvora i smatra je primerenom.
 
"Ovom presudom Ratko Mladić je konačno i pravosnažno osuđen za neke od najtežih i najokrutnijih zločina počinjenih na tlu Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju hrvatske Vlade, koje prenosi Radio slobodna Evropa.
 
U saopštenju se dodaje da ipak postoji nezadovoljstvo što u pravosnažno okončanom postupku nije utvrđeno učešće i najviših zvaničnika Republike Srbije u tzv. sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu,  kao i što Mladić nije optužen i osuđen za brojna zlodela počinjena tokom agresije na  Hrvatsku, gde je, kako se navodi, započeo svoj krvavi pohod, nastavivši ga u Bosni i Hercegovini.
 
"Nadamo se da će ova presuda doneti barem delimičan mir i satisfakciju žrtvama zlodela Ratka Mladića i članovima njihovih porodica", zaključuje se u saopštenju.
 
OEBS: Zatvaranje važnog poglavlja
 
Današnja presuda Ratku Mladiću zatvorila je važno poglavlje u pristupu pravdi za žrtve i one koji su preživeli ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti koji su počinjeni u Bosni i Hercegovini, izjavila je danas šefica Misije OEBS u BiH Katlin Kavalec.
 
Ona je rekla da je presuda ključni korak napred da pojedinci budu odgovorni za počinjene zločine.
 
"Pravda za žrtve i preživele je neophodna za izgradnju održivog mira u BiH i podržavanju vladavine prava", rekla je Kavalec.
 
Ona je navela da su njene misli sa preživelima i porodicama svih žrtava ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovečnosti.
 
"Misija OEBS poziva sve u BiH da rade na promovisanju mira i pomirenja, da pokažu saosećanje sa žrtvama i preživelima i poštuju presude međunarodnih i domaćih pravosudnih institucija i da se uzdrže od retorike podele i uvreda", rekla je Kavalec. 
  • Vasa Ladacki

    10.06.2021 03:57
    Lelee
    Taj rat u Srbiji jos uvek traje... Sami protiv svih... Ja srecom nisam ni ucestvovao niti mi nepada na pamet da ginem za neke profitere i mafijase. Zivim u Stokholmu, 4000€ mi je plata , o povratku ni ne razmisljam... A vi ekonomski tigrovi uzivajte u proslosti mrzeci sve oko sebe i praveci se zadovoljnim sa 250€.
  • haha

    09.06.2021 11:59
    Meni je najfascinantnija boleština jednog dela ovog naroda, onog koji uopšte ne brani ovog zločinca sa rečima da on nije činio zlodela, nego sa rečima - pa šta i drugi su... Zapitajte se koliko ste bolesni u glavi, svi vi koji imate i jednu reč da zamerite što je jedna zločinačka zver dobila doživotnu kaznu za sva nedela i oduzete živote koje je činila.
  • Keln

    09.06.2021 11:37
    Sudeci po nekim komentarima tamo dole se NIKADA nista nece promeniti. I dalje cete se svadjati sa celim svetom i mrzeti svakog ko nije Srbin.
    Moj drugi rodjendan je dan kada sam otisao iz one "drzave".
    Pozdrav svim normalnim ljudima tamo dole.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.