Šta donosi novi Zakon o zaštiti od buke - oduzimanje predmeta koji emituju buku i zatvaranje lokala

Zakon o zaštiti od buke, koji propisuje da komunalna milicija meri buku, biće na javnoj raspravi do 23. juna.
Šta donosi novi Zakon o zaštiti od buke - oduzimanje predmeta koji emituju buku i zatvaranje lokala
Foto: Pixabay
Nakon eventualnog usvajanja, za kršenje tog zakona predviđeno je oduzimanje predmeta koji emituju buku i zatvaranje tih objekata.
 
Javnoj raspravi održanoj u Sava centru prisustvovali su ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, šefica Odseka za zaštitu od buke Slađana Brđić kao i upravnici stambenih zgrada centralnih beogradskih opština koji su se najviše žalili na buku sa kojom stanari zgrada imaju najveći problem.
 
Zakonu o zaštiti od buke dodata su dva nova člana koja se odnose se na buku ugostiteljskih objekta i njime će biti prepoznato šta znači buka i kako ona utiče na životnu sredinu, navela je ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović i dodala da će taj zakon doprineti boljem kvalitetu života građana.
 
"Zakon sadrži direktive Evropske unije i njime će biti prepoznato kako zaštititi životnu sredinu od buke, biće proširena lista izvora buke, kao i akcioni planovi koji će pratiti taj zakon", rekla je Vujović.
 
Prema njenim rečima, u narednom periodu se očekuju kvalitetni predlozi i sugestije kako bi se zakon unapredio pre predviđenog roka za njegovo usvajanje.
 
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić podsetio je da prestonica problem sa bukom ima već godinama i da je sprovedeno akustično zoniranje grada kao i da su utvrđeni svi izvori buke.
 
"Ugostiteljski objekti nisu jedini izvori buke, problem predstavlja i autoput za naselja koja su u blizini, ali ćemo kroz akcione planove na različite načine rešavati problem buke", rekao je on.
 
Vesić je kazao da kada zakon bude usvojen, komunalna policija će meriti nivo buke pomoću aparata i moći će na licu mesta da upozori onog ko pravi buku ali i da koristi zakonska ovlašćenja kojim će se rešiti problem buke u Beogradu.

Teme

buka
  • Pera

    26.07.2021 20:46
    Logika
    Ne znam sta je gore, nesnosan smrad od restorana lokala u stambenim zgradama ili nenormalna buka u lokalima u stambenim zgradama.
    Jedino logično rešenje je da se zakonom zabrani rad ugostitelja u lokalima koji su u prizemlju stambenih zgrada.
    Ali samo logično ali svi znamo da do toga neće doći.
    Hvala lepo, molim lepo.
  • Baltazar

    13.06.2021 21:57
    Vibracije
    Nije buka jedini problem nego i vibracije - uneti u zakon pored decibela i max dozvoljen intenzitet vibracija. Komšija iznad mene trči i skače po ceo dan u stanu, kod mene satima podrhtava kao zemljotres, tresu se vitrine, otpadaju slike sa zidova, a komunalci ništa ...
  • Biba

    11.06.2021 14:34
    Buka u modi
    Nemam nista protiv periodicnih renoviranja, proslava rodjendana i sl.
    Ali... Zivim iznad kafica koji je godinama veoma bucan. Inspekcija mi je zabranila muziku u basti, pa oni pojacaju nenormalno u samom lokalu da bi se culo u basti. Kada petkom redovno rade do 1 ujutru (pre korone), oni nikada ne zatvaraju pre 2 ujutru, a onda neretko ostane ekipa ispred ili sede u basti do 3 ujutru. Mnogo nerviranja, nespavanja, molbi, rasprava....i nista. Komunalci nikada nista nisu resili. Sumnjam da ce i sada. U redu je zakon, ali se nece primenjivati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.