Filozofija polako, ali sigurno nestaje iz stručnih škola u Srbiji

Filozofija polako, ali sigurno nestaje iz stručnih škola u Srbiji.
Filozofija polako, ali sigurno nestaje iz stručnih škola u Srbiji
Foto: Pixabay
Nataša Anđelković iz Zavoda za unapređenje vaspitanja i obrazovanja kaže za RTS da filozofija ostaje u gimnazijama, u medicinskoj školi i pravno-birotehničkoj u određenim profilima, a u drugim srednjim školama kao izborni predmet - logika i etika.
 
Ona ističe da nije reč o tome da se ukida filozofija.
 
"Dve su različite stvari - filozofija u nastavi u gimnazijama, u opšteobrazovnim profilima, i filozofija koje će sada mnogo manje biti u srednjim stručnim školama sa različitim obrazovnim profilima", navodi Anđelković za RTS.
 
Istakla je da je filozofija prisutna u gimnazijama i da se na tome radi intenzivno, kao i da se dodaju i drugi predmeti - kritičko mišljenje, filozofsko razmišljanje koje je, kako kaže, u osnovi strategije obrazovanja zemlje.
 
"Kada je reč o srednjim stručnim školama u okviru reforme celog obrazovnog sistema i preispitivanja i tih profila i ono što se sada radi je pravljenje kvalifikacija za sve te stručne profile. Postoje standardi i agencija koja izrađuje sve te kvalifikacije, odnosno standarde", dodaje Anđelkovićeva.
 
Ističe da đaci koja se odluče da izučavaju stručne profile u srednjim školama nakon četiri godine školovanja treba da budu spremni da izađu na tržište rada.
 
"Tokom četiri godine školovanja njihova nastava je koncentrisana upravo prema tim kvalifikacijama i to zauzima 60 odsto njihovog vremena provedenog u školama", rekla je Anđelkovićeva.
 
Filozofija ostaje u gimnazijama, u medicinskoj školi i pravno-birotehničkoj u određenim profilima i u drugim srednjim školama postoji kao izborni predmet - logika i etika.
 
"U srednjim stručnim školama imate samo 40 odsto mogućnosti za opšteobrazovne predmete i kada tu stavite srpski, matematiku, fizičko, građansko i veronauku, ostaje vam vrlo malo prostora, možda za još jedan predmet. Kada su u pitanju tehničke škole - naravno da ćete imati fiziku, u školama vezanim za medicinu - naravno da će to biti biologija, jer vi nemate prostora da dodate još jedan predmet", objasnila je Anđelkovićeva.
 
Ističe da je humanističko obrazovanje važno, ali da je, kada je reč o srednjim stručnim školama, najvažnije da ti učenici dobiju stručno znanje i diplomu da su osposobljeni da rade.
 
Na pitanje da li se može reći da se time osposobljavaju da rade, ali ne i da misle, kaže da to nije tako jednostavna stvar.
 
"Ovde svi nekako nešto mislimo. Filozofija nije nekakav ukras, filozofija je nešto što se izučava, to je nauka kojoj se ozbiljno pristupa. To mišljenje ne može da pripada svakome tako provizorno, to je jedna disciplina i nauka kojoj se treba posvetiti", naglašava Anđelkovićeva.
 
"Ako imate obrazovni profil da nekoga osposobite da bude tehničar za nešto, zaista je proces filozofskog razmišljanja, kritičkog razmišljanja nešto što je za njega sekundarni kolosek", zaključila je ona.
  • Prof

    11.06.2021 11:46
    Šta će nam...
    Živo blato nas sve polako uvlači samo što mnogi misle da je to obično blato,na koje je većina navikla.
    Crna rupa.....
  • Đak

    11.06.2021 09:46
    Smrdija
    Zlatno doba za neznalice i podanike.
  • Рајка

    11.06.2021 09:10
    Наравно да не треба, само им још фале слободномислећи људи, који не гутају фино упаковане лажи, замене теза и манипулације.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.