Protest advokata: Čekaju da odemo na godišnje odmore pa da zakon brzo provuku kroz parlament

Advokati, koji traže povlačenje nacrta izmena Zakona o parničnom postupku, protestovali su danas ispred sedišta Advokatske komore Srbije, odakle su krenuli i u protestnu šetnju.
Protest advokata: Čekaju da odemo na godišnje odmore pa da zakon brzo provuku kroz parlament
Foto: FoNet (Božana Pavlica)
Protestna šetnja išla je pored Ustavnog suda i Pravnog fakulteta do Ministarstva pravde. Advokati su na čelu kolone nosili transparente na kojima je pisalo "No pasaran!", "Ni korak nazad!".
 
"Tražimo kompletno povlačenje, utvrđivanje da li ima potrebe da se ovaj zakon menja, ako ima sa razlozima zašto, šta i kako. Onda da se formira nova radna grupa koja bi radila transparentno, ne u tajnosti samo sa rukovodstvom Komore, a bez znanja advokata šta im se sprema, nego da advokati budu uključeni na reprezentativan način i da imaju izveštaje radne grupe o toku tih razgovora", rekao je advokat iz Beograda Čedomir Kokanović.
 
Naveo je da postoji desetak glavnih zamerki, ali je istakao da je "svaki od tih 130 i nešto članova zamerka sama za sebe" i ocenio da "tu ima pravno neukih, bizarnih stvari". 
 
On je kao zamerke, pored ostalog, naveo i "takse koje diskriminišu siromašne, retroaktivnost, nemogućnost podnošenja više tužbi da bi se zaštitile banke, digitalizaciju koja je obavezna i nema svoju papirnu alternativu kao rezervu i mnoge druge odredbe zakona".
 
Kokanović je rekao da ne priznaju "nedavni navodni sporazum koji je bivši predsednik Advokatske komore Srbije potpisao sa ministarskom pravde".
 
"Taj sporazum ne rešava nijedan od problema. Ako bi stvarno bilo to što u sporazumu piše, ovaj zakon nema smisla i ne postiže deklarisane ciljeve ovog zakona. Mi smatramo da je to samo kupovina vremena kako bismo ušli u leto i godišnje odmore, opustili se i onda kroz parlament taj zakon jako brzo prođe i mi imamo svršen čin. To nećemo dozvoliti", istakao je i dodao da će nastaviti protest dok se njihovi zahtevi ne ispune.
 
"Mislim da ovaj protest predstavlja većinsku advokaturu Srbije, a rukovodstva ne predstavljaju nikoga osim same sebe i svoje lične interese", rekao je Kokanović.
 
 
Ministarstvo pravde saopštio je da su na današnjem sastanku sa predsednikom Advokatske komore Srbije razmotrena pitanja dinamike realizacije Sporazuma između Ministarstva pravde i Advokatske komore Srbije, pa je predviđeno da nova Radna grupa za izmenu Zakona o parničnom postupku počne rad oko 1. jula.
 
Dogovoreno je da Advokatska komora Srbije do 21. juna odredi svoje predstavnike u radnoj grupi koji će činiti 50 odsto ukupnog broja njenih članova.
  • jovicA

    12.06.2021 07:37
    Neće proći!
    Advokati nose transparent ¡No Pasaran! Kad treba zaštiti svoje zadnjice, dobra im je levica, ali kad treba da se zarade milionski honorani - udri po radnicima i otmi im sve što imaju: poslove, domove, porodice... Ološ najgore vrste.
  • K

    12.06.2021 00:39
    Smislili njihovu pravdu da po pravu kradu, najgora bransa, lopovi sa diplomom, nisam ni protiv ni za njih, zgadili mi se jer su halavo bolesni, na raznim procesima uzimaju jadnom narodu pare, produzuju procese da bi obe strane prihodovale, dno od ljudi
  • Dejan

    11.06.2021 21:20
    Srb-i
    Tzv advokati, frilenseri, palma, slinavi, hocemo li ici u vojsku, ima tu ciklicni repertoar ispred skupćine, idealna zabava za srblje preko vikenda !! Bravo za organizatora, gde se denuse kisara, con, tio, veterinar sekretar ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.