Popović: Referendum o ustavnim promenama na jesen, cilj nezavisnost pravosuđa

Na ustavnim promenama se intenzivno radi i građani će se o njima već na jesen izjašnjavati na referendumu, rekla je danas ministarka pravde Maja Popović.
Popović: Referendum o ustavnim promenama na jesen, cilj nezavisnost pravosuđa
Foto: Pixabay
Ona je istakla da je glavni cilj izmena "isterivanje" politike u izboru sudija, predsednika sudova, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, čime će vladavina prava biti znatno unapređena.
 
"Predloženim promenama Ustava treba da bude isključeno učešće politike u izboru sudija, predsednika sudova, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, što će omogućiti veću nezavisnost sudija i veću samostalnost javnih tužilaca. To će nesumnjivo doprineti jačanju vladavine prava i povećavati pravnu sigurnost u našoj zemlji, čime Srbija postaje privlačnija za strane investicije koje će dovesti do povećanja standarda naših građana", rekla je Popović za Kurir.
 
"Promene Ustava predstavljaju prvu i najznačajniju aktivnost u akcionom planu za pregovaračko poglavlje 23, od koje zavisi i ispunjenje brojnih drugih aktivnosti u okviru ovog pregovaračkog poglavlja. Ukoliko do promena dođe to će svakako značiti jačanje vladavine prava i napredak Srbije u jednoj važnoj oblasti, a samim tim i bolje ocene u procesu pregovora za članstvo u EU".
 
Na pitanje da li će Srbija ponovo uputiti inicijativu da haški optuženici služe kazne u matičnim zemljama, pošto je to pitanje aktuelizovala presuda Ratku Mladiću, Popović kaže da će Srbija insistirati da svi njeni državljani koji su osuđeni pred Haškim tribunalom kaznu zatvora služe u svojoj zemlji.
  • /

    13.06.2021 20:25
    /
    i ne samo sto nije bilo referenduma za krompir i paradajz vec je batine dobijao svako ko nije hteo da ga zasadi
  • Марина

    13.06.2021 18:56
    Неки од запослених у правосуђу су агенти страних служби или страначки војници данас практично непостојећих квислиншких странака, тако да тзв. независност значи искључиво контролу српског правосуђа од стране окупаторске еу и њихових овдашњих слугерања. Српско правосуђе ће бити под трајном контролом и управом српског народа и српске државе. Никакав струковни имагинаријум. Притом сагласност за избор сваког појединачног судије и тужиоца мора дати и СПЦ, апсолутно је неприхватљиво довођење атеиста на било коју значајну правосудну функцију.
  • Mihajlo

    13.06.2021 16:28
    Samo sutra
    Uvalili svoje tuzioce i sudije, a ostale zaplasili, i sada kao brinu o nezavisnosti sudstva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija