Do kraja godine slobodno kretanje radnika u "mini Šengenu"

Sporazum između državnih organa Srbije, Severne Makedonije i Albanije na osnovu koga će biti moguć nesmetan legalan protok radne snage u ove tri države, trebalo bi da bude usaglašen do kraja godine.
Do kraja godine slobodno kretanje radnika u "mini Šengenu"
Foto: 021.rs
To je za Tanjug rekao savetnik predsednika PKS Nenad Đurđević.
 
On je, govoreći o realizaciji dela sporazuma između lidera tri zemlje Balkana, takozvanog mini Šengena, koji se odnosi na slobodan protok radne snage, rekao da je do sada realizovana mogućnost da građani tri zemlje putuju preko granica samo s ličnom kartom.
 
"PKS pozdravlja ovaj sporazum kao važan podsticaj za privrednike koji rade u ovim državama. Što se tiče sporazuma o slobodnom protoku radne snage, prema našim informacijama u toku je usaglašavanje između ministarstava unutrašnjih poslova i drugih nadležnih organa, i odluka o tome bi trebalo da bude doneta u drugoj polovini ove godine, a najkasnije do kraja godine", rekao je Đurđević.
 
Naglasio je da će to biti prekretnica za Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju.
 
"Nadam se da će se priključiti i ostali susedi, jer se oseća nedostatak radne snage u oblasti poljoprivrede, građevinarstva i tekstilne industrije. Obraćale su nam se neke italijanske kompanije koje imaju dosta problema sa nalaženjem kvalitetne radne snage", rekao je Đurđević.
 
On je dodao kako posle pandemije mnoge međunarodne kompanije koje imaju svoje lance na Dalekom istoku razmatraju mogućnost da tu svoju proizvodnju približe matičnim kompanijama u zapadnoj Evropi.
 
"Mi kao Zapadni Balkan možemo da budemo zanimljiva destinacija za takvu vrstu posla. Međutim, neka studija koju smo radili sa Nemačkom privrednom komorom pokazala je da je jako važan preduslov da bi kompanije došle da rade ovde - kvalifikovana radna snaga. Više nego cena rada i poreska politika", izneo je Đurđević.
 
Podsetio je da je PKS to shvatila i kroz organizovanje dualnog obrazovanja, povezivanje privrede sa fakultetima i školama pokušava da taj problem reši.
 
Savetnik predsednika PKS je naglasio da komora nema preciznih podataka o tome koliko radne snage nedostaje, ali je naveo da se oseća potreba za radnicima u sezonskim poslovima, ali i kod međunarodnih kompanija koje ovde posluju.
 
"Zna se da ti radnici dolaze iz susednih zemalja, pa i iz pojedinih zemalja EU, pa se taj nedostatak nekako kompenzuje, ali postoji potreba da se to reguliše, da su ti ljudi osigurani zdravstveno, da im ide staž", naglasio je Đurđević.
  • eeeee

    14.06.2021 12:18
    Ma
    Platurine svuda u mini šengenu sve ne znaš ko je gladniji i gde više krče creva

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija