Srbija prva u Evropi po smrtnosti zbog zagađenja

Čak 10 gradova u našoj zemlji ima godišnju vrednost zagađujućih PM2,5 čestica veću od 25 mikrograma po kubnom metru što se po parametrima EU smatra veoma lošim vazduhom.
Srbija prva u Evropi po smrtnosti zbog zagađenja
Foto: 021.rs
Kako je objavila je Evropska agencija za životnu sredinu, čak 10 gradova u Srbiji ima godišnju vrednost najvećeg zagađivača - PM2,5 takvu da potpada u kategoriju "veoma lošeg vazduha", prenosi Blic.
 
Kako pokazuju podaci aplikacije za merenje prisutstva ovih čestica u vazduhu, koji je upravo lansirala EEA, gradovi Srbije dominiraju na Starom kontinentu po godišnjoj vrednosti ovog zagađivača.
 
Te čestice predstavljaju smešu dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaju kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije.
 
Njihova godišnja koncentracija na pet mernih mesta u Srbiji prevazilazi nivo od 25 do 35 mikrograma po kubnom metru, koji Evropa klasifikuje kao najgoru kategoriju "vazduh veoma lošeg kvaliteta".
 
"Godišnja srednja vrednost nivoa čestica PM2,5 u najzagađenijem srpskom gradu Valjevu je prošle godine iznosila 44,1 mikrogram po kubnom metru. Sledi Novi Pazar (41,1), Niš (40,2), Beograd (39,7) i Kosjerić (36,7), koji imaju godišnju srednju vrednost višu nego što za njih uopšte postoji klasifikacija u EU", pokazuje izveštaj Evropske agencije za životnu sredinu.
 
U delu od 25 do 35 mikrograma po kubnom metru, što je u EU najgora kategorija "vazduha veoma lošeg kvaliteta" su Užice (34,8), Beograd - Ovča (32,5), Smederevo (31,2), Niš - OŠ "Sveti Sava" (30,3), Beograd merno mesto "Dragiša Mišović" (28,5), Subotica (26,9), merna mesta u Beogradu Despota Stefana (26,2) i Novi Beograd (25,4) i merna stanica Beočin (25,2).
 
Podatke o zagađenju PM2,5 česticama u Srbiji, EEA je uporedila i sa zagađenjem u EU. Aplikacija je pokazala da je u ovoj kategoriji najzagađeniji vazduh u EU u Novom Sonču u Poljskoj, sa 27,3 mikrograma po kubnom metru ovih čestica. Reč je o gradu kod granice sa Slovačkom, u čijem komšiluku se nalazi nekoliko termoelektrana.
 
Izveštaj EEA, što se tiče jugoistočnog dela Evropske unije, pokazuje da je najzagađeniji vazduh u Slavonskom Brodu sa 25,7, a potom u Velikom Trnovu u Bugarskoj, sa srednjom godišnjom vrednošću od 22,9 mikrograma po kubnom metru.
 
SZO: Srbija prva u Evropi i deveta u svetu po smrtnosti 
 
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) smatra da je, što se tiče čestica PM2,5, vazduh dobrog kvaliteta ukoliko je stanovništvo na dugi rok izloženo koncentracijama manjim od 10 mikrograma po kubiku. 
 
SZO je upozorila da suspendovane PM čestice izazivaju, pored plućnih, i kardiovaskularne bolesti, jer zbog njihove izuzetno male veličine udisanjem dospevaju preko respiratornog sistema direktno u krvotok, a šef kancelarije SZO za Srbiju Marijan Ivanuša izjavio je da zbog posledica zagađenja u Srbiji godišnje umre 3.600 ljudi.
 
SZO u svom iszveštaju ističe "da je Srbija država u Evropi sa največom stopom smrtnosti zbog zagađenja životne sredine, sa indeksom 175 na 100.000 stanovnika."
 
Oni dodaju i da je Srbija u svetu na devetom mestu kada je reč o smrtnosti izazvanoj zagađenem životne sredine.
  • Nemanja

    16.06.2021 14:01
    @Марина

    Slažem se, nastradali su i nevini ljudi umesto samo vas šljama, trebalo je to mnogo preciznije i detaljnije, da vam ne padne na pamet da i posle 20 godina izvirite ispod svog kamena. A tebi baš teško pada što ima i nas s ovim imenom kojima se gadite, kvari vam festival u srbijanju...
  • Марина

    16.06.2021 11:59
    Nemanja @ Уранијум најбоље налази баш нато фанове, има толико примера само на Л2. Узгред, толико си огорчен у 99-постотном ортодоксном окружењу да се стидиш чак и свог правог имена???
  • Vladan

    16.06.2021 10:18
    @Drago

    Očigledno je da je trutovima poput tebe vožnja biciklom po gradu toliko strana da ni reč ne znate da napišete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija