Rio Tinto o projektu Jadar: U podzemnim vodama nema povećane vrednosti kobalta

Kompanija Rio Tinto saopštila je da su analize pokazale da u podzemnim vodama, na lokacijama gde se sprovode neophodna istraživanja i studije u okviru projekta Jadar nema povišenih vrednosti kobalta.
Projekat Jadar koji razvija Rio Sava Eksplorejšn trenutno se nalazi u fazi Studije izvodljivosti, u okviru koje se sprovode neophodna istraživanja i studije, što podrazumeva i stalno praćenje podzemnih voda, ističe se u današnjem saopštenju Rio Tinta i ukazuje da "pogrešne interpretacije dovode do zabluda i uznemirenosti lokalnog stanovništva".
 
Kompanija Rio Tinto podseća da već 20 godina razvija projekat Jadar u Srbiji i da je za to vreme je "poslovala transparentno, u skladu sa globalnom strategijom".
 
Kako se navodi, potvrda za to je i odluka kompanije da izađe u susret nedavnom zahtevu Udruženja građana "Ne damo Jadar" da Gradski zavod za javno zdravlje Šabac uzme uzorke i uradi analizu podzemne vode iz nekoliko bunara.
 
Kompanija je, istovremeno, organizovala da uzorke uzme i Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ iz Beograda, kako bi imala reprezantativne uzorke i dve nezavisne analize.
 
"Rezultati analize dobijeni od Gradskog zavoda za javno zdravlje Šabac prenošeni su zajednicom i izazvali su dodatnu uznemirenost lokalnog stanovništva. Tvrđeno je da su vrednosti kobalta čak sto puta veće od vrednosti koje su dobijene svim prethodnim ispitivanjima u proteklih pet godina", ukazuje se u saopštenju.
 
S druge strane, kako se napominje, rezultati Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ nisu pokazali povišene vrednosti kobalta.
 
Prema saopštenju, da bi se utvrdile činjenice, „Rio Tinto je zatražio analizu i od trećeg instituta, Instituta za javno zdravlje Beograd, koja je potvrdila da nisu zabeležene povišene vrednosti kobalta“.
 
Ponovljenom analizom, rezultati Gradskog zavoda za javno zdravlje Šabac su pokazali isto što i rezultati druga dva instituta – da "nema povećanja vrednosti kobalta" u uzorcima podzemnih voda.
 
Kompanija Rio Tinto "izražava žaljenje ukoliko je prenošenje netačne informacije od strane pojedinaca izazvalo brigu kod jednog dela stanovništva i još jednom apeluje na značaj proverenih informacija u dijalogu sa javnošću", stoji na kraju saopštenja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.