Komesarka EU: Nećemo vraćati migrante u Srbiju

Evropska unija ne vraća ilegalne migrante u njihove zemlje porekla u onom broju koliko bi to mogla na osnovu odbijenih zahteva za azil, ali nema u planu da ih šalje u Srbiju.
To je izjavila Ilva Johanson, komesarka za unutrašnje poslove i migracije EU. Naprotiv, kako je rekla za RTS, cilj EU je da Srbiji pomogne da se ilegalni priliv ljudi smanji.
 
Upitana koliko ima istine u tvrdnjama da EU planira da dislocira većinu migranata i izbeglica iz tamošnjih kampova u Srbiju, Johansonova odgovara: "U tome nema nimalo istine, nema pogrešnije stvari od toga. Ono što mi treba da radimo jeste da zajednički upravljamo migracijama".
 
"Ja sam ovde da u tome pomognem, da utvrdimo kojim putevima migranti stižu u Srbiju, kako bismo radili i sa tim državama. I da bismo videli šta možemo da uradimo na povratku onih koji nemaju uslove da ostanu", rekla je.
 
Kako je objasnila, dva i po miliona evra podrške koju je EU dodelila Srbiji je podrška za migrante koji su već ovde, da se njima pomogne, kako bi, recimo, mogli da se školuju.
 
"I ja mislim da je fer da podržimo Srbiju u tome. Ali to nije jedina podrška koju pružamo. Mi pomažemo i zemljama koje su na putu kojim migranti dolaze do Srbije, kao što gledamo kako da pomognemo onima koji treba da se vrate u svoju matičnu zemlju", navela je.
  • Djomla

    19.06.2021 15:51
    Cuj skoluju
    U avion I nazad mi nismo eu I vrv nikad necemo biti.da jesmo onda ok ovako vracamo ih cim udju I onda nece ni ulaziti.glup predlog ali kad mogu madjari zicu sto da ne
  • Ns 49

    19.06.2021 14:27
    U EU se ne zna ni kio pije ni ko plaća. Svake nedelje nam neko "važan" dolazi i priča priče u koje ne veruju ni mala deca.
  • Joull

    19.06.2021 13:18
    Cak i migranti beze iz Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.