Učenici dobijaju jedinstveni obrazovni broj, evo čemu će on služiti

Pojedine škole u Srbiji već su učenicima podelile Jedinstveni obrazovni broj (JOB), pišu Novosti.
Učenici dobijaju jedinstveni obrazovni broj, evo čemu će on služiti
Foto: Pixabay
Vlada i Ministarstvo prosvete planiraju da do septembra uvedu Jedinstveni informacioni sistem prosvete (JISP) i JOB za svakog učenika i studenta.
 
Očekuje se da se na ovaj način prati razvoj od predškolca do diplomca, ali i svi podaci o prosvetarima i poslovanju škole. Tako će, recimo, moći da se spreče skrivanja slobodnih radnih mesta i da se vidi da li profesori rade na više fakulteta, bez dozvole.
 
"Dinamika unosa prati plan i očekuje se da će podaci biti u bazama do početka nove školske godine, a JISP i JOB će imati značajnu ulogu u unapređenju obrazovnog sistema", kažu za "Novosti" u Ministarstvu prosvete.
 
Inače, u okviru JISP-a naći će se svi podaci o svim obrazovnim ustanovama u Srbiji, njihovim dozvolama za rad, akreditacijama, nastavnom kadru, kao i o svim đacima i studentima.
 
Država će, nakon dodeljivanja JOB-a učenicima i studentima, biti u mogućnosti da ih prati kroz čitavo školovanje, od predškolskog obrazovanja, pa do fakulteta.
 
Uvođenjem ovog informacionog sistema i JOB-a za đake i studente sprečiće se veliki broj zloupotreba, a doći će se i do boljeg usmeravanja obrazovanja ka potrebama tržišta.
 
Sagovornici "Novosti" iz Ministarstva prosvete pojašnjavaju da će ovaj sveobuhvatni sistem prvi put omogućiti da se sagledaju svi aspekti obrazovnog sistema.
 
"Dostupnost takvih informacija će pomoći budućim učenicima i studentima da upišu škole i fakultete čije diplome su validne i priznate", navode u Ministarstvu.
 
JOB učenika i studenata ima 16 karaktera i zaštićen je od zloupotrebe podataka.
 
Prvi planovi za izradu jedinstvenog informacionog sistema u prosveti datiraju od pre dve decenije. Čak je 2007. godine nakratko proradila jedna verzija sistema za koju je potrošeno dva miliona evra stranog kredita. Posle toga, svaki ministar najavljivao je završetak tok projekta.
  • Ja

    21.06.2021 01:15
    Ne razumem
    Zbog cega JMBG nije pogodan ?

    Da li je moguce da je neko poverovao da se sa JMBG brojem moze otici u banku i dici tudje pare ???
  • sram da vas bude

    20.06.2021 20:37
    pravite logoraše
    To neko bodovanje dece kroz školski sistem? Direktori samo rade svoj posao?
    Toliko brojeva da im opišu dete koje je još maloletno. Da li petica iz matematike znači da će moći da vozi kola ili gliser? A, trojka samo bajs? Sve u šiframa opis dece.
    Ko će gledati o deci te šifre i smem li ja da znam šta svaki broj i slovo znači?
    Da li postoji neka institucija za prava deteta koja nije potplaćena, da se žalim zbog šifriranja naše dece???
    Da li to znači ako odem i kažem direktoru da to neću da će upisati u “šifrirano moje dete” da sam se bunila zbog nečega i to će neko moći da pročita i za desetak godina? A, moje dete će ostati zabeleženo tamo negde kao dete čija je majka razgovarala sa direktorom i bunila se?
  • Svako

    20.06.2021 18:43
    Pa zar nije
    @niko; slogan bio "Za našu decu?"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.