Vojni analitičar o "Slobodi": Ima pitanja za VBA; Sloga: Odbrambena industrija nam je katastrofalna

Akcidenti u fabrikama namenske industrije obično se dešavaju u proizvodnim pogonima, a ne u skladišnom prostoru kao u "Slobodi" iz Čačka, kaže vojni analitičar Vlade Radulović za Euronews Srbija.
Za manje od dva meseca u fabrici "Sloboda" Čačak dogodila su se čak tri incidenta, a u poslednjoj eksploziji lakše su povređene tri osobe. 
 
Vojni analitičar Vlade Radulović je za Euronews Srbija rekao da bi na neka pitanja trebalo da odgovori Vojnobezbednosna agencija s obzirom na to da se eksplozije ponavljaju u skladišnom prostoru.
 
Smatra da će Ministarstvo odbrane formirati komisiju koja će ispitati šta se desilo u toj fabrici.
 
Fabrike namenske industrije, kako kaže, nisu u ingerenciji Ministarstva odbrane, ali doprinose sistemu odbrane i kao takve moraju biti u širem opsegu Ministarstva.
 
Podseća da Ministarstvo odbrane u upravnim i nadzornim odborima ima svoje predstavnike u fabrikama namenske industrije.
 
"Dešavaju nam se za manje od mesec dana na istom mestu, u krugu iste fabrike isti događaj. Posebno je problematično što se ponovo dešava u skladišnom prostoru", naveo je on. Napominje da se u kompanijama namenske industrije, koje rade sa eksplozivnim i visokozapaljivim materijama, najčešće akcidenti dešavaju u proizvodnom procesu i da nije tipično da se dešavaju u skladišnom prostoru.
 
Radulović rešenje vidi u novim procedurama, povećanju stepena bezbednosti - kako radnika u proizvodnim halama, tako i segmenta koji se tiče odlaganja i skladištenja poluproizvoda, gotovih proizoda ili čak sirovina.
 
"Mora se raditi na protokolima koji se tiču bezbednosti kruga kompanija, pristupa kompanijama i celog tog pojasa koji se nalazi oko ograda. Ne mogu se magacini kompanija nalaziti u šumama, šiblju, rastinju i da do njih ne možete da dođete", objasnio je on.
 
Profesor Hemijskog fakulteta Goran Roglić, stručnjak za eskplozive, rekao je ta Euronews Srbija da u proizvodnji eksploziva ima nekoliko faza - faza proizvodnje, skladištenja i faza transporta.
 
"U fazi proizvodnje možete preduzeti maksimalne mere ako pričamo o eksplozivnim supstancama za kontrolu rekacije i da radite sa količinama koje mogu da izazovu najmanju štetu. Što se tiče proizvodnje finalnih proizvoda, opet je propisana maksimalna količina koja može u jednom momentu da se nađe u proizvodnom pogonu, kako bi eventualna šteta koja se ne može isključiti u procesu proizvodnje eksploziva, bila što manje", naveo je on.
 
Kako je dodao, što se tiče skladištenja, iste mere se preduzimaju kao i za svaku hemijsku supstancu.
 
"I za skladištenje eksploziva propisani su uslovi skladištenja. Oni obuhvataju temperaturu, izloženost suncu i vlažnost vazduha", objasnio je.
 
Eksplozije u čačanskoj "Slobodi" ozbiljno upozoravaju da nam je odbrambena industrija u katastrofalnom stanju i da bi proizvodnju barutnih i eksplozivnih proizvoda trebalo odmah zaustaviti kako bi se spasili životi radnika i imovina građana oko objekata proizvodnje, smatraju u sindikatima "Sloga".
 
Nakon serije eksplozija u čačanskoj Slobodi, u sindikatu su stava da je "već očigledno da ta kompanija ima ozbiljnih problema sa bezbednom proizvodnjom, zastarelom opremom i nedovoljno kvalifikovanom radnom snagom".
 
"Nažalost, ovo nije izolovan slučaj, već je on vidljiv i u celokupnoj namenskoj industriji koja se godinama unazad od strane tajkuna i u sprezi sa političarima opasno pljačka i čerupa, dok su ulaganja u bezbednost radnika i proizvodnih pogona na minimumu ili ih nema. Afera Krušik je školski primer pljačke koja je još uvek bez epiloga i koja koja se direktno povezuje sa vrhom države, odnosno aktuelnim ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem", poručuju u Sindikatu industrijskih radnika "Sloga".
 
Da ima razloga za zabrinutost zbog (ne)bezbednosti radnika u celokupnoj namenskoj industriji, sindikat izdvaja, kako opisuju, "neverovatan primer oholosti, neodgovornosti i bahatosti u kompaniji Milan Blagojević u Lučanima".
 
Tamo je na čelu i dalje Radoš Milovanović, direktor koji je još 2004. godine penzionisan, ali je kroz menadžerski ugovor sa Ministarstvom odbrane i dalje na čelu fabrike - iako je pod njegovim upravljanjem do sada smrtno stradalo više od 20 radnika.
  • Miloss

    21.06.2021 12:39
    A od kada to ?
    "..Sloga: Odbrambena industrija nam je katastrofalna .."
    - Jel' to od posle 2012. ili je i ranije bila u istom stanju ?
  • Mrki

    21.06.2021 12:22
    Ko je u Srbiji živeo ni pakao mu neće teško pasti. Jedina dobra stvar SNS kuge je što ova "država" i nacija za 50-100 godina neće postojati!
    Trenutni egzodus ljudi već najavljuje to. Prva generacija rođena preko je već asimilovana, isto će se desiti i da ostatkom koji ne bude pobegao. Asimilovaće ih ko god naseli ove prostore. Ne može kolektivni srednjovekovni mentalitet da se nosi sa globalizacijom i svime što donosi 21. vek. Dešavalo se i većim nacijama, desiće se i ovde.
  • Milan

    21.06.2021 11:42
    akademija
    Pa zasto ne obucavaju na akademiji mlade jastrebove da se bave kontraspijunazom protiv učk, lako je skupljati potpise i plašiti bake i dedove a njima učk pali skladišta municije.
    Sve čestitke i vama botovima, nadam se da ćete uskoro biti na straži.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.